Julkalender 2022: Lucka 12: Vill du också jaga med din hund?

Grattis, du har en fågelhund! 😀 Den är ju som bekant i grunden avlad för att arbetas med på ett eller annat sätt i jakten. Vi applåderar dock alla som “bara” vill “träna jakt” med sin fågelhund – det är det näst bästa. 🙂

Samtidigt vill vi verkligen rekommendera dig att försöka komma ut på jakt med din hund när du känner att den har förutsättningarna för att lyckas göra det arbete den ska göra – oavsett vilken typ av fågelhund du har.

För det finns nog inget roligare faktiskt, än att lösa jaktliga uppgifter ihop med sin jakthund. I jakten får du också kvitto på hur träningen gått och något av det roligaste med en jakt är att det dyker upp situationer som man inte kan lista ut innan – som man måste lösa där och då och se om hunden “håller” för testet. Så spännande!

Vi kommer ju inte från jakten, det vill säga vi är inte födda med bössan i hand och vi började intre träna hund för att jaga. Vi jagar för att vi tränar hund. 🙂 Våra hundar ledde oss in i jaktens värld – vi kom ju från tävlninglydnaden som vi tyckte var det roligaste som fanns att träna ihop med våra hundar. Men så råkade vi ju ha fågelhundar och de började visa oss vad de egentligen var bäst på. <3 OCH då dök vi in i jaktvärlden och plötsligt bleknade ALLA andra aktiviteter som vi gjorde med våra hundar. Så varning för att bli uppslukad! 🙂

Jag (Lena) skjuter över mina hundar när tillfälle ges och det är så kul att det nästan inte går att beskriva . 😉 Samarbetet är totalt när hunden måste sköta sina uppgifter för hitta vilt, stöta, sitta, vänta på skott och på att jag ska be dem apportera. Jag är inte en tillräckligt bra skytt för att samtidigt också föra hund 😉 så hunden måste liksom göra sitt jobb i kommunikation med mig. När det funkar känns det ungefär som att vinna högsta vinsten.

Men du behöver såklart inte vara skytt för att njuta av att jaga ihop med hunden. En riktigt bra apport i svår terräng eller i en svår situation kan få håren att resa sig på armen! När stoppsignalen funkar trots att 30 fasaner flyger upp och man i nästa sekund kan dirigera hunden åt motsatt håll, ja det är en rätt bra känsla faktiskt. 🙂

Så, vill du gå på jakt ihop med din hund? Då har vi två olika kurser, en för spaniels som Lena håller “Från kastad köttbulle till uppflog på fasan” där vi under fyra helger fokusera på det spanielspecifika arbetet och börja med lekfulla övningar i uppflog och sök för att avsluta med att gå ut på marker med fågel och faktiskt gör hela kedjan. 2023 startar vi också en liknande kurs fast för dig med retriever, “Från kastad leksak till apporterad fågel” som Elsa håller. Även den är på fyra helger där du rustas för den stora finalen som är en liten jakt på änder. Båda kurserna ger också stöd online genom en Facebookgrupp där deltagarna kan ställa frågor och be om hjälp med träningen mellan gångerna. Läs mer och anmäl till retrieverkursen eller spanielkursen här:

Vill du läsa mer om hur vi tränar upp våra unga hundar inför att klar av jakten så finns det några inlägg på vår blogg, exempelvis detta: Jakt med unghund- hur funkar det?

Imorgon kommer du kunna önska dig en julklapp igen! Vi ses då!

Elsa & Lena

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg