Julkalender 2022: Lucka 14: Den stora avlämningsutmaningen

Den skarpsynte har noterat att vi har haft flera luckor som handlat om avlämningar i den här kalendern. Det är för att möta behov och efterfrågan, kan man säga. 😉 För som vi nämnde i lucka 7 så är det många som inte har ordning på sina avlämningar och det är så ONÖDIGT.

Det finns också många olika varianter på utmaningar. En av de svåraste är kanske med en hund som har ett ordentligt resursförsvar. Det är de hundarna som exempelvis morrar när man kommer nära om den har en fin grej, eller kör en mer vild lösning på att få behålla föremålet och drar i väg i en tokig lek men aktar sig noga för att komma in nära dig som förare … Kanske två ytterligheter men sedan finns det en hel uppsjö med varianter på “jag vill ha den här grejen för mig själv”.

Problemet som ofta uppstår med de här hundarna är att vi förare också väldigt gärna vill ha föremålet – alltså besannas hundens farhåga och den vill ÄNNU mindre komma till dig med skatten. Ofta har vi alldeles för dåliga belöningar också. Vi tror att korv och hundens vanliga mat ska räcka liksom. NEVER, säger hunden. 😉

Både Elsa och jag (Lena) har själva haft hundar som velat behålla sakerna för sig själv, vi har haft hela skalan kan man säga. Alltifrån morrandet till en hund som lite diskret böjer på huvudet inför avlämningen som i en liten, liten tvekan. Och vi har såklart haft många, många MÅNGA elever som haft avlämningsutmaningar. Det är därför våra kapitel om LEK (med föremål) och AVLÄMNINGAR i både Valpträning till vardag och fest och Apportering till vardag och fest är så tjocka. 😉

Så här kommer två tips för de riktigt svåra fallen. 🙂

Den ena är Elsas golden Seeker som hade ett gigantiskt resursförsvar. Här kan ni läsa om och se film hur hon arbetade i alla möjliga situationer och hon SLET verkligen och JA det gick faktiskt att få ordning på i arbetet efter en tid. 🙂 Jag gjorde en intervju med Elsa om hur hon hade jobbat med det och det är verkligen en källa att ösa ur när det gäller tips för er med de “svåra fallen”, så varsågoda – en favorit i repris, Den Stora Avlämningsutmaningen:

Den Stora Avlämningsutmaningen

Vårt andra tips handlar om en elev till Lena (som vi har fått lov att dela) men en liten härlig jaktcocker som knappt ens av misstag kom in med grejer utan alltid drog iväg med dem. Vi har skrivit om den hunden i Apportering till vardag och fest också för han är verkligen ett bra exempel på hur man kan KOMBINERA flera olika gundfärdigheter och sedan krydda med galet bra belöningar – och Voila! så har vi en lösning. Matte har väldigt bra träningsfärdigeter och är en väldigt erfaren hundtränare men med sin första cocker. I hemmet fanns även en lillmatte och hon hade jagat efter den lille cockern mycket upprört när han tagit hennes grejer. Så man kan säga att det var inlärt att springa åt fel håll. 😉

Matte jobbade in en väldigt bra handtarget som hunden verkligen älskade att springa till (utan föremål) vi lärde honom även att älska plattformen och han hade också en bra stadga på plattformen samt en bra inkallning (utan föremål). I filmen har matte med sig älgstek som belöning – och det är första gången vi kombinerar handtarget med plattform.

Plattformen som avlämningshjälp är verkligen underskattad! Om du lär din hund att älska plattformen verkar det som att hunden liksom glömmer bort att den har en grej i munnen som den vill behålla för den måste ju utföra sin roliga uppgift att hoppa upp på plattformen. Det blir lite mer sans och balans och fokus på hunden.

Så här såg genombrottet ut för härliga Bille och matte. På 20 minuter kom vi så här långt, från att han alltså konstant drog åt andra hållet och inte har en tanke på att komma in :):

https://

Om du har löst ett “svårt fall” med avlämningar på ett annat sätt så får du JÄTTEGÄRNA berätta för oss i kommentarsfältet. 🙂

För dig som vill ha hjälp med träningen så finns vi såklart här för dig. <3 Du kan boka en onlinelektion med Lena eller en onlinelektion med Elsa om vi bor långt från dig. Eller gå vår onlinekurs i avlämningar såklart.

Vi fortsätter boosta med tips i vår kalender! Ses imorgon! 🙂

Elsa & Lena

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg