Julkalender 2022: Lucka 19: Den livsviktiga inkallningen

Vi, och många med oss, brukar prata om inkallningen som “livsviktig”. Det kan låta dramatiskt och det är det, om din hund drar efter en hare på väg mot en stor väg till exempel. Lika livsviktig är kanske inte inkallningen i jaktarbetet men den är väldigt viktig och UTMANANDE. Du kan behöva kalla in din hund från väldigt svåra störningar som fåglar som faller, vilt som springer, flaxar iväg, massor doft i marken, skott, andra hundar som arbetar och så vidare.

Det finns två nyckelord i den här träningen och det är BRA BELÖNINGAR och STÖRNINGAR. För utan riktigt bra belöningar har du inte en chans när störningarna blir svårare och just störningsträning är en superviktig pusselbit.

Vi älskar störningsträning! Det är då vi måste stretcha våra hjärnceller och skaka om fantasin. 😉 Och vi tror benhårt på att ju fler störningar vi lär hunden att klara av desto fler blir de vaccinerade mot. Så även om det dyker upp en störning vi inte tränat så kan hunden liksom ha en förståelse för att det lönar sig att välja bort den. Vanligtvis är dock inte hundarna så bra på att generalisera att de fattar att de inte ska springa efter hare bara för att den inte springer efter en boll som rullas framför den. Du måste givetvis trappa upp störningarna stegvis och göra den här träningen ofta och som sagt med en nypa fantasi, för att du sedan ska kunna kalla in hunden i riktigt svåra situationer.

Kombinera detta med RIKTIGT bra belöningar så har du en bra grund att stå på. Har du turen att ha en uppfödare som blåser inkallning varje gånge valparna ska ha mat så har du det extra väl förspänt, glöm bara inte att underhålla det när valpen flyttar in.

Hundar är ju också olika och vad som är svårt för en hund är inte det för en annan. Det beror såklart på vad de varit med om men också hur de är i grunden. Vissa är mer jaktidioter än andra och blir fruktansvärt förstärkta av att bara få jaga runt i ett område med (vilt)doft. Elsas Keen ha nääästan inga öron när han är upptagen av viltdoft, inte heller Lenas Stomp. Lenas cockergäng är ironiskt nog lättare att kalla in på viltdoft (de är ju de jagande hundarna!) men där kan det vara lite svårt ibland när en fågel skjutits och fallit och man av en eller annan anledning ska kalla in hunden (alltså när man avbryter apporteringen). Keen kan kallas in på springande hare, dit har inte Stomp som tyvärr fått möjlighet att jaga efter rådjur en gång och hare en annan, kommit än. Men hon är på väg. 🙂

Filmen som ni såg i lucka 9: Stopp upptagen av störning, går att omsätta i inkallningsträningen också (när du kommit så långt alltså 😉 ). Du blåser bara inkallning istället för stopp.

Sammanfattningsvis: Använd belöningar hunden är redo att dö för och var fantasifull i din störningsträning.

Vill du gå kurs? 😉 Det är bara att hoppa på inkallning online, med eller utan återkoppling:

Ny lucka imorgon! Tack för att ni följer oss! Kommentera eller fråga eller skriv en reflektion om du vill, i kommentarsfältet. 🙂

Elsa & Lena

1 reaktion på ”Julkalender 2022: Lucka 19: Den livsviktiga inkallningen”

  1. Vår braiga uppfödare Mia på Redspots Kennel blåser i visselpipa med sina valpar. Och det funkar för det mesta bra med Rozza men har ett Rådjur precis gått förbi på tomten så får hon kottar i öronen. Tur nog så har vi staket.
    Ska vi ge henne ännu godare godis så att hon kommer alltid när vi blåser?

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg