Julkalender 2022: Lucka 22: När topplocket går

Alla hundar “tappar det” någon gång i träning – de klarar inte av att hålla ihop; tar ett ärevarv, drar åt andra hållet, knallar, studsar, hässjar överdrivet – ljudar kanske. Det är inte så jobbigt om det händer väldigt sällan – ofta kan vi där och då förstå anledningen till att hunden inte klarade av att koncentrera sig mer, att topplocket gick. På något sätt har vi gjort det för svårt och vi behöver bara ta hunden ur situationen, se om det går att “få tillbaks den” och fortsätta eller om träningen är över för idag.

Men så finns det där hundarna som verkligen har det besvärligt, de som inte kan se en annan hund jobba, som börjar studsa så fort de ser en dummy, som nästan skriker när de ska ut ur bilen, som måste har koll på precis allt och verkar lida av FOMO, som verkar ta slut i hjärnan efter bara en stunds koncentration. Visst, vissa av dem har så att säga förvärvat dessa beteenden – de har blivit så genom mindre bra träning: Avknappen är varken ditmonterad eller underhållen, de har fått göra alltför svåra saker med alldeles för hög förväntan och i fel känsla. Och det kan förstås kännas lite surt som hundförare att upptäcka att det inte gått som man tänkt sitt … Men en del hundar “är sådana” från start; de är FÖR heta, FÖR observanta på omgivningen, FÖR explosiva, blir FÖR snabbt stressade osv. Oftast är det dock en kombo! Många får en typ av hund som de inte träffat på förut och gör “som de alltid gjort” … men borde ha gjort något helt annat.

De här hundarna burkar vi kalla Galenpannor och de är ofta briljanta men utmanande. Vill vi kan vi lära oss massor av dem, och bli bättre tränare på kuppen. Vi träffar hela skalan av dessa hundar från dem med lite ljud ibland till “full galenskap” 😉 och vi gillar dem jättemycket. Därför har jag (Lena) en kurs (både online och IRL) som heter Galenpannakurs. Det bästa med den kursen är att jag tillsammans med dig som hundförare får leta efter nycklar till just DIN hund (och dig :)) och testa olika saker för att er träning ska blir rolig och bra och effektiv.

Här har jag skrivit lite mer om det här med Galenpannor och de där “två sidorna av myntet” som brukar vara så tydligt på de hundarna – Hundarna med extra allt:

Hundarna med extra allt

Vill du bli bättre på att förstå din hund, bättre på att föra den rätt, lägga upp träningen så det faktiskt funkar – och har en hund som i någon mån har Galenpannaegenskaper? Välkommen på kurs! 🙂 En ny onlinekurs startar den 3 mars. Läs mer om onlinekursen Galenpanna, Galenpannakursen IRL nybörjare och Galenpannakursen IRL fortsättning här:

NU är det bara två luckor kvar! Vi tar sats för dem 🙂

Elsa & Lena

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg