Julkalender Lucka 14: “Jag trodde det skulle vara mer klicker”

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 14I dagens lucka hittar vi valfria produkter från Hundsystrarna till ett värde av 300 kronor. Hundsystrarna drivs av Lena och Anders Andreasson som nyligen tagit över företaget. Det är en av våra favoritbutiker på nätet när det gäller jaktprylar. Vi älskar deras dummies! Men de säljer även koppel, visselpipor, gamebags – ja, helt enkelt det mesta du behöver för jaktträningen. Nu ska butiken bredda sitt sortiment och kommer erbjuda produkter för en mängd olika sorters hundträning till exempel viltspår, bruks och lydnad. Lena är även SSRK-instruktör och håller kurser för främst spaniel på www.angenskursgard.se 


Hundsystrarna “Klickertänket – även utan klicker”

Ibland får vi höra av våra elever på apporteringskurserna att de förvisso är nöjda med kursen men att de “trodde att de skulle vara mer klicker” på kursen.

På våra kurser får du givetvis använda klickern hur mycket du vill och vi använder också klickern så fort vi tycker att det passar. För vi är ju klickertränare, men faktum är att vi inte alltid har en klicker i handen när vi tränar. Det är nämligen inte den lilla dosan som är det viktigaste i vår träning – det är hur vi tänker – och sedan agerar. Det är, inte minst i jaktträningen, inte alltid så effektivt med en klicker. Om du till exempel ska belöna hunden för att den stannat fint på din stoppsignal 50 meter bort kommer den förmodligen inte att höra klicket, därför är det i sådana fall bättre att ropa “bra” och sedan gå och belöna hunden alternativt skicka den på en belöning.

Jenny och Fjodor leker: I "klickertränket" ingår att utveckla bra belöningar.
Jenny och Fjodor leker: I “klickertänket” ingår att utveckla bra belöningar

Missförstå oss nu inte. Klickern är ett superbra instrument som enligt vår uppfattning funkar mycket bättre än bara ett “bra” som markör för att det där var rätt, nu kommer belöningen. När man väl har övat upp timingen lite (de flesta tycker nog det är lite svårt initialt) så är det som att det där klickljudet liksom når fram till hunden på ett väldigt bra sätt. Och hundarna lär sig blixtsnabbt.

I grundträningen, när vi lär hunden grundfärdigheter eller delmoment som till exempel handtarget eller komma in vid vår sida, så använder vi helst klickern som belöningsmarkör. Det gör vi eftersom det blir så tydligt vad vi exakt gillar i det beteende som hunden utför. Ju längre vi kommer i vår träning desto mer får klickern ligga kvar i fickan. När hunden kan grunderna så börjar vi ju sätta ihop dem till hela moment och vi behöver inte alltid vara lika exakta var belöningen serveras. Den kommer efter utfört arbete. Dessutom är själva arbetet en belöning för många hundar och vi behöver inte klicka för att den till exempel söker.

Så, det är alltså inte klickern som är viktigast i vår träning – det är klickertänket. Men vad innebär det då? Jo, det innebär att vi hela tiden letar efter rätt beteenden att belöna (samtidigt som vi naturligtvis på ett trevligt sätt hindrar hunden från att självbelöna sig eller göra sådant vi inte gillar). Detta gör vi jämt, inte bara i våra planerade träningspass utan även i vardagen, eftersom hundarna lär sig hela tiden – inte bara när vi tänker “nu tränar vi”.

Molly klickar Nike för ett bra grepp.
Molly klickar Nike för ett bra grepp

Vi bygger träningen på hundens egenintresse och hundens egna initiativ – det vi kallar frivillighet. Det handlar inte om att hunden hela tiden ska erbjuda massor av trix och konster (även om vi naturligtvis belönar det också ibland) utan om att vi belönar hunden för att den gör bra saker utan att vi har sagt något. Det vill säga den tar själv initiativet och testar något – och gillar vi initiativet så belönar vi det. (Gillar vi inte initiativet så ignorerar vi det antingen fullständigt – får hunden ingen belöning kommer den inte fortsätta med beteendet, för det lönade sig inte, eller så ser vi till att lära hunden vad vi vill att den ska göra istället).

Vi ser också till att lägga upp träningen i små steg så att hunden lyckas. Det är av de många lyckade repetitionerna som hunden lär sig beteendet och blir säker på att utföra det. De små bitarna bygger vi sedan ihop till färdiga moment. Vi räknar också gärna hur bra hunden kan något i antalet lyckade repetitioner – det vill säga hur många gånger hunden utfört rätt beteende. Blir det fel för många gånger förenklar vi. Blir det rätt gör vi det lite svårare. En bra tumregel är att fyra av fem repetitioner ska blir rätt innan vi ökar svårigheten.

Bästa belöningen för Sam: Att få apportera.
Bästa belöningen för Sam: Att få apportera

Klickertänket i korthet:

1. Belöna rätt beteende (och hindra att hunden belönar sig själv) – och belöna bra!

2. Uppmuntra hundens eget initiativ (frivillighet).

3. Belöningsmarkör – på något sätt måste vi markera att hunden gjort rätt, antingen med klickern, med ord eller med någon annan signal.

4. Vi har fokus på att hunden ska lyckas med övningen. Det innebär att vi lägger upp övningen så att hunden ganska säkert gör rätt. Blir det rätt fyra av fem gånger kan vi göra det lite svårare. Blir det fel får vi göra det lite lättare.

På köpet får vi hundar som älskar att träna och som engagerar sig i träningen för att de tycker det är så kul. Dessutom blir vi glada själva, vi går ju runt och letar efter bra saker hela tiden! Klickertänket är alltså inget som vi stoppar undan då och då, utan det har vi med oss jämt – med eller utan klickerdosa.

Vinnare lucka 12

Idag säger vi grattis till Anna-Sara som vann julklappen i lucka nummer 12 produkter från Settern till ett värde av 300 kronor:
“Önskar mig dagens julklapp, perfekt present till jaktintresserad pappa som annars är svår att hitta julklapp till.”

Vi mejlar dig Anna-Sara!

Lucka 14 – Valfria produkter från Hundsystrarna till ett värde av 300 kronor

HundsystrarnaFör att önska dig dagens julklapp skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen samt vilka produkter du skulle välja från Hundsystrarnas hemsida. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 14 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnaren, eller faktiskt vinnarna, i lucka 14 hittar du här.

23 reaktioner på ”Julkalender Lucka 14: “Jag trodde det skulle vara mer klicker””

 1. Hundbadrocken Fur dry skulle bli en perfekt julklapp till min mammas cocker spaniel som hoppar i och badar så fort hon kommer åt, oavsett årstid! Dessutom skulle hon kunna slippa hårtorken (för den är ingen favorit) efter att hon duschat utan att behöva frysa medan hon torkar.

  http://www.hundsystrarna.se/fur-dry/867-1

 2. Jag hoppas åter igen på att vinna en kaninpälsboll m snöre (vääärldens bästa belöning enligt min annars svårbelönade Ebba

 3. Efter jul och nyår är det dags att sätta igång träning igen efter månader av operationer och rehab.. Tänk vad härligt att starta med hundsystrarnas produkter till hjälp! Älskar för övrigt deras valp-retrieverkoppel med två stopp som förhindrar strypeffekten! Fungera perfekt även på icke-valpar!

 4. Therese Gidlund

  Vi önskar oss fler dummies eller en praktisk väska att förvara dessa i, så det blir lättare att ta med sig de vid träning.

 5. Birgitta Vikström

  Dummies fra Hundsystrarnas ønsker vi os. Den slags kan ikke købes i DK så jeg håber at være den heldige idag!

 6. En flärp med ägg
  i tomtens skägg
  Liten labrador
  skulle fälla glädjetår
  Lång svår apport
  av allra bästa sort

 7. Andrea Andersson

  Det finns ju så många olika sorters dummies som Charlie och jag vill ha! En fågeldummy har vi siktat in oss på ifall vi vinner presentkortet från Hundsystrarna.

 8. Helene Fogelberg

  En present från Hundsystrarnas shop
  ligger på önskelistans tio i topp
  Hoppas att tomten det ser
  så att turen nu mot mig ler
  det sista som överger mig är hopp 😉

 9. Annika Kjellèn

  Jag vill dra i något mjukt och härligt,
  När jag tränat och klarat något besvärligt.
  Då passar en mjuk liten boll av kanin,
  en sådan tycker jag ör extra fin.
  Kanske kan jag även få mamma Hope att dra
  om vi fpr något så mjukt och bra./Emmi genom matte

 10. Petronella Lindholm

  .
  “Lukas UT” dirigerar jag,
  på långa raka linjetag.
  Fast bara i min fantasi
  för Lukas kan inte låta bli,
  att undra om han hamnat rätt.
  Kanske finns det nu ett sätt?
  Ja! Med en linjetagsdummie såklart,
  så blir självförtroendet oslagbart!

 11. En liten valp hos oss ska snart bo,
  för en bra start med träningen är belöningar A och O,
  för ett presentkort på några öre, skulle vi kunna köpa roliga leksaker i snöre!

 12. Ja, då får jag väl pröva igen då, eftersom jag skrev på fel ställe förra gången hundsystrarna var aktuella! Finns ju hur mycket som helst som man vill ha därifrån 🙂

 13. Flera dummies vi behöva
  så att vi kan ut och öva.
  Systrarna har många fina
  några av dem kan bli mina.
  Och om man inte några vinna
  så kan man dem i webbshoppen finna.

 14. Jag skulle vilja be, att detta presentkortet få ge,
  till en fantastisk vän, som under året fått en ny stjärna i sitt hem.
  Ty jag tänker som så, att hon då glädje och inspiration skulle få,

 15. Pingback: Hva er klikkertrening? | Retrieveren.com

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg