Julkalender Lucka 3: Följa vänster ben

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 3Dagens julklapp kommer väl till pass nu i kylan – det är ett fleecetäcke från Mad Flatter. Med fleecetäcket håller du hundens muskler varma inför och efter alla vinterns träningspass. Mad Flatter drivs av Jessica Andersson och säljer både regntäcken, fleecetäcken, kyltäcken och roliga leksaker. Spana in deras hemsida och passa på att önska dig dagens julklapp!


Mad Flatter

Skillnaden mellan lätt markering och svår dirigering

I somras när vi var i England fick vi flera bra tips på fotgåendeträning. Bland annat tränade vi på att följa vänster ben. Om vi lär hunden att följa vårt vänstra ben nästan oavsett hur vi rör oss har vi en mycket större chans att hjälpa hunden och påverka vad den ser. Det kan visa sig vara skillnaden mellan en markering och en dirigering – om jag vänder mig om och hunden inte följer med kanske den missar markeringen och istället för att kunna skicka hunden på en ganska lätt markering får jag skicka hunden på en dold dirigering. 

Dagens julklapp är ett fleecetäcke från MadFlatter
Dagens julklapp är ett fleecetäcke från MadFlatter

Vi började öva på det “hemma på gräsmattan” genom att gå på en linje, vända oss om och successivt shejpa hunden att snabbare och snabbare följa vårt ben. Ett par dagar senare var vi ute på walkup i hjortparken, och då hamnade markeringarna omväxlande framför och bakom oss – då fick vi möjlighet att träna på det i “skarpt” läge.

Övning på gräsmattan
Övning på gräsmattan

 

Först gick vi rakt fram...
Först gick vi rakt fram …

 

Sedan vände vi åt andra hållet. Här hade vi hållt på ett tag så det ser ju ganska välkoordinerat ut :)
Sedan vände vi åt andra hållet. Här hade vi hållit på ett tag så det ser ju ganska välkoordinerat ut 🙂

Att vända sig helt om gäller ju främst när du går på linje, men även på jaktprov och working test behöver du vända åt olika håll för att ställa upp hunden och förbereda den för skicket. Oftast är det svårare att ställa upp åt vänster, för då måste hunden flytta sig undan för föraren (vilket kan vara svårt för en het hund som går långt fram i fotgåendet), så just vänstersvängar behöver du lägga lite extra träningstid på. Dessutom ser det mycket snyggare och mer samlat ut om du snabbt kan förbereda hunden för skicket och få iväg hunden åt rätt håll, än om du håller på att snubbla på hunden eller hunden sätter sig snett.

En väldigt bra grund för det här är helt klart om du tränat lydnad och vändningar på stället. Det tar ett tag för en stor hund att lära sig bakdelskontroll (dvs bli medveten om att den har en bakdel som den kan flytta på), så det är något vi börjar träna tidigt med våra valpar. Inledningsvis använder vi en “kloss” som vi lär hunden att sätta framtassarna på för att de hela tiden ska vara på samma ställe (så att hunden flyttar bakdelen runt framdelen, inom ridsporten kallas det för just framdelsvändning). Här finns en liten film på hur man kan lära in det http://www.canis.se/film.php?filmid=62

GRATTIS säger vi också till vinnarna i lucka 1!

Fantastiskt roligt med så många som vill ha boken! Det var snudd på omöjligt att välja och vi bestämde oss raskt för att inte bara ge bort EN bok utan tre. Följande tre personer får “Apportering till vardag och fest” i julklapp:

Helena med Yenna

Jag har efter mer än 20 års hundträning upptäckt klickerträningens glädje både för mig som förare och min hund. Positiv träning som jag ser fungerar så mycket bättre. Boken har så många goda tips att bjuda på. Jag har med min nya valp börjat klicka in avlämningar och tränar nu enligt boken. Jag har en kompis som jag försöker få med på tåget. Hon har fått läsa lite i min bok men den måste jag ju ha på mitt sängbord och läsa i varje kväll. Hon skulle behöva en egen :)

Maria Maja Johansson

Åh, det här vore en perfekt julklapp till vår setters uppfödare! Klickerträning är ju ännu inte jättestort bland de stående fågelhundarna så vi skulle behöva sprida ordet lite :)

Lotta Zetterlund

Åh det är ju den perfekta julklappen till min mans dotter, som precis påbörjat sin resa in i retrieverns härliga värld tillsammans med sin nya familjemedlem, goldenkillen Sacke. Hon skulle behöva denna bok för att få en bra start tillsammans med honom men eftersom hon studerar vet jag att kassan är skral. Själv ska jag ge henne ett gäng dummisar i julklapp. Glad första advent önskar Lotta & hundarna!

Vinnarna får mail av oss!

Och för alla er som önskade er boken men inte fick den: Håll ut till lucka 6  – då kommer ett erbjudande som kan intressera er! /Elsa & Lena

Lucka 3 – Fleecetäcke från Mad Flatter

Mad FlatterFör att önska dig fleecetäcket från Mad Flatter i julklapp skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 3 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 3 

Grattis till vinnaren av lucka 3: Lena Muchardt, som rimmade så här för att få ett täcke från Mad Flatter:

När vi blandar träning och passivitet,
då är ett täcke av fleece det bästa vi vet.
Om det är kyligt och rått,
ett täcke från Mad Flatter värmer gott!

Grattis Lena, vi hör av oss på mejlen till dig!

 

 

46 reaktioner på ”Julkalender Lucka 3: Följa vänster ben”

 1. TACK för träningstipset och för att ni uppmärksammar Mad Flatters sortiment med täcken och leksaker! Stella min flat är inte så bekväm med det täcken hon haft, då de bildar så mycket statisk elektricitet. Vill vill gärna prova Mad Flatters och se om hon trivs bättre med dem.

 2. Ann-sofie Andersen

  Skulle sitta fint på min rottweiler . Hon älskar träna men får lätt ont. Så ett bra täcke skulle hon tycka om .

 3. Therese Gidlund

  Det hade kommit väl till pass både på utställningar i kalla ridhus och efter jaktträning för vår münsterländer.

 4. Det här kan mycket väl vara den bästa julkalendern EVER! 🙂 Tack för alla fina tips och filmlänkar!

 5. Min gammelman Zappo är snart tolv år, han älskar att få på sig sitt slitna gamla täcke som mjukar upp hans stela kropp! Ett nytt o fräscht skulle sitta fint!

 6. Jeanette André

  Simson vår glada Mexikanska nakenhund sprider så mycket värme till hela sin familj och älskar att klä sig varmt. Han hade blivit tokglad

 7. Malin Kånåhols

  Ett nytt täcke skulle vara bra i julklapp till min nu nästan nakna lilla tollare. Hon får sitta i hundgård om dagarna med sin bästa kompis och nu när det börjar bli vinter så tycker hon att det skulle vara skönt med ett nytt täcke. Perfekt också att ha under uppvärmningen till jakt och agilityträningarna i kylan.

 8. Malin Siverstedt

  Denna julklapp skulle vara guld värt:-)
  Perfekt då min hund sitter i bil i väntan på sin tur att få träna samt efter träning för att hålla sina muskler o leder varma för att inte bli skadad.

 9. Ulrika Ika Engström

  Detta hade min lillagumma snart 11år velat vinna, så hon är varm och go hela tiden när vi tränar!!!

 10. Sanna Markebrand

  Skulle gärna vilja vinna ett nytt täcke till min gamla schäfertjej på 10,5 år. Unga herr malle har ätit upp de flesta andra täcken vi har 🙁

 11. När vi blandar träning och passivitet,
  då är ett täcke av fleece det bästa vi vet.
  Om det är kyligt och rått,
  ett täcke från Mad Flatter värmer gott!

 12. Är i början av träningen så det blir en del väntetid. Lämnade in min blandis för att bara trimmas lite men då jag hämtade henne hade personalen felaktigt ryckt henne, vetrinären sa att det antagligen hämmade hårsäckarna och hon kommer att vara tunnhårig ett bra tag framöver. Stackaren som är van en tjock päls skulle behöva något som kan värma, speciellt när vintern kommer och träningen fortsätter.

 13. Eftersom att lilla cockern inte kan ha duntäcket släpande efter sig när vi är ute (han hade nog gärna velat dock!) så önskar vi oss ett i fleece från Mad Flatter..

 14. Min äldre labbekille är väldigt frusen om sig om vintrarna, ett nytt fleecetäcke skulle vara perfekt både vid jakt-, lydnads-, och agilityträningarna 🙂

 15. Ett fleecetäcke hade varit helt kanon eftersom den lille labben tyckte det var en bra idé att ha dragkamp med sitt förra vintern. Det blev inte så mycket täcke kvar… Nu är han vuxen så förhoppningsvis har han vett att låta bli ett täcke denna vintern!

 16. Karin Arkmo Larsson

  Den skulle uppskattas mycket av min flat-kille som faller in under kategorin “flattar med lite päls”.. 😉

 17. Dagens lucka önskar jag mig till min underbara amstaffmix, som pga sin demodex är “klenpälsad” och alltid fryser. Han hade blivit glad 🙂

 18. Min Finska Stövare Jack har höftledsdysplasi. Han mår bra än så länge, men någon gång när han har fått springa i skogen så har han börjat halta efteråt. Speciellt om det är kallt ute. Det här täcket ser otroligt mysigt ut, han skulle passa perfekt i det! 🙂

 19. Vad glad dalmtinern Angie skulle bli glad för ett fleecetäcke. Hon fryser nu hur. Skall det gå när det blir minusgrader nu ligger hon i soffan och längtar till sommaren.

 20. Hallå!
  Söta lilla Till vill gärna ha det fina fleecetäcket! Vi ska valla hela vintern och när det är smutsigt och kallt sitter ett täcke i fleece fint!!!

 21. Min labbetik Quini har besvär med sina muskler vid kyla och i vattenträning . Hon får liksom kramp och har svårt att få med sig bakdelen en stund efteråt.- Det gäller den kalla årstiden. – Innan hon var röntgad trodde jag det var dåliga höfter, men de visade sig vara A. – Kylöverkänsliga muskler sa veterinären och ordinerade ett rejält täcke. – Nu behöver hon ett nytt för det gamla är lite tuggat, se, och håller liksom inte ihop så bra.

 22. Absolut skulle de va bra att få prova ett annat täcke än vi nu har. Med blåsigt och regnigt väder så är en fleece bra under regntäcket. Speciellt när vi nu tänker satsa på att få allmän lydnaden i skick, dvs. mycket stadga och passivitet… Jakten tar vi upp kanske under vintern och då kommer juh täcket även till bra användning.

 23. Eva-Britt o Mocca

  Ett täcke som håller kelpietjejen varm mellan träningsstunderna är guld värt för muskler och leder!

 24. Sjukgymnasten ordinerade täcke till Maris ömmande ryggmuskler, så innehållet i den här luckan önskar vi oss 🙂

 25. Hej! Efter separation från min älskade Labbe Ada har jag efter 3 månader av hundlöshet blivit med hund igen 🙂 En frusen liten flicka, Bella, en dansksvensk gårdshund. Mycket utlägg blir det i samband med ny famijemedlem och ett täcke hade varit guld värd nu när kylan kommer till Götet 🙂

 26. Vov!
  Min cockerspaniel önskar ett värmande fleecetäcke eftersom hon har fått ett litet diskbråck. Hon älskar att träna rally, spår, apportering och agility! Men nu är det en lång väg tillbaka och det är viktigt att hon håller sig varm även om hon är en hoppetossa som spritter av energi!

 27. Jag skulle vilja ge bort täcket i julklapp till min vän o kollega malin så att hon kan ha det till sina hundar. Hon gav nyligen sitt till mina hundar eftersom det var för stort för hennes egna så hade varit super kul att ge dem ett nytt täcke tillbaka.

 28. Ett fleecetäcke skulle jag vilja ge den yngsta medlemmen i flocken, Spira snart 10 mån. Hon behöver ett eget täcke när hon är ute och tränar. Varmt o skönt ska man ha när man har jobbat!!

 29. Skulle vilja vinna detta täcket så min underbara syster kunde få det, hon ska skaffa sin första hund och vore kul att kunna hjälpa henne lite på traven 🙂

 30. Apportering till vardag och fest

  Sara says:
  Skulle vilja vinna detta täcket så min underbara syster kunde få det, hon ska skaffa sin första hund och vore kul att kunna hjälpa henne lite på traven 🙂

 31. åh ett nytt fleecetäcke vore underbart hälsar min field kille Lotus, hans gamla har gått sönder å sitter inte kvar någe mer och jag har kollat på nya men inte funnit något som ja tycker känns bra, vore kanon att få detta fina täcke att ha på oss när vi tränar rally i vinter :0)

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 3
Varukorg