Julkalender Lucka 8: 101 apporteringstips

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 8Dagens lucka bjuder på ett matigt inlägg med inte mindre än 101 apporteringstips som vi fått låna av vår kompis, Åsa Jakobsson. Åsa driver Canis avdelning Skåne och sitt eget företag, Åsas hundar. Hon har även skrivit böckerna “Vardagslydnad med klicker” och “Lugn och fokuserad hund”.

 

Klickerförlaget

Dagens lucka innehåller också två biobiljetter från oss på Klickerförlaget (värde 180 kr). Så ta chansen att få smyga in i biomörkret efter en lyckad hundträning! Klickerförlaget är vårt företag (Elsas och Lenas) där vi bland annat gett ut boken “Apportering till vardag och fest” och håller hundkurser. Vi sprider kunskap om hundträning – genom kurser, filmer och det skrivna ordet. Kursutbudet är precis uppdaterat så gå in och kika på Klickerförlagets hemsida om det är någon kurs som passar dig!


Åsas 101 apporteringstips

Att ha riktigt, riktigt svårt att lära in ett moment ger ju i alla fall fördelen att man får MÅNGA tips med sig i verktygslådan! Lägger man sedan till de tips och erfarenheter som jag samlat ihop med tidigare hundar blir det ännu fler. Och de tips som jag känt inte passat för oss lägger ytterligare några till listan.

Jag ska försöka dela upp listan i olika “kategorier” baserat på vilken del av apporteringen man fokuserar på för tillfället. För mig är det ganska många delar, som i sin tur har en massa varianter som hunden ska behärska.

Alla tips baseras på mina egna erfarenheter och är absolut ingen “sanning” på något sätt. Erfarenhet av fyra hundar är inte så mycket i det stora hela. Men en bit på väg! 🙂

Gripande

Jag vill ha ett gripande precis bakom hörntänderna, på mina hundar har apporten legat bäst där och risken för tugg har varit minst. Jag vill ha ett entusiastiskt och glatt gripande både från min hand och från marken, så klart, men utan tassdödande eller lekfulla rullningar med apporten i munnen. Jag vill att min hund ska gripa rakt och hålla med ett fast grepp. 

Olika sätt att träna gripande på:

1. Skippa kommandot. Att du håller fram något blir ett kommando i sig. Kommando och vänta på kommando lägger du på när gripandet fungerar som du vill.

2. Ha apporten i rörelse från hunden, shejpa fram att den “stoppar” apporten med tänderna. Shejpa gripande från marken separat genom att hålla apporten längre och längre ner.

3. Börja med något helt annat än en apport. Valle startade med tuggpinnar.

4. Lek dragkamp med föremålet/apporten.

5. Använd konkurrens med dig – ha kapplöpning fram till föremålet. Snabbast vinner. Lek som en idiot med föremålet när/om du vinner. Försök aktivt “fuska” i starten genom att knuffa hunden åt sidan efter några gånger.

6. Konkurrens med annan hund, tar inte din hund föremålet så får en annan hund det. Låt din hund se hur kul den andra hunden har.

7. Börja med favoritleksaken/godisbit, kör “klara – färdiga – DITT KOMMANDO” och låt hunden vinna i början. Väntan triggar snabbare reaktioner. Övergå till mindre värdefulla saker när hunden fattat grejen.

8. Använd externbelöning. Grip = varsågod.

9. Ha belöningen synlig i ena handen och apporten i andra. Grip = varsågod.

10. Ha apporten liggande i soffan när du tittar på TV och ha en skål hundgodis på bordet. Låt hunden fundera utan att du bryr dig. Shejpa.

11. Uppmuntra ALLT spontant gripande av föremål, även om det råkar vara förbjudna grejer, och byt med godis/leksak. Ger dessutom fördelen att hunden vill till dig för att byta, och inte springer iväg eller sväljer föremålet.

12. Om hunden dissar föremålet som du håller fram så ge belöningen till din andra hund/kompisens hund eller ät upp den själv. Kräver att man kommit en bit på vägen.

13. Håll tillsammans, så att du känner greppet.

14. Låt hunden gå fram ett par steg för att gripa.

15. Shejpa att hunden verkligen lägger vikt bakåt i gripandet.

16. Låt hunden hoppa upp och gripa.

17. Gör “lekövningar” med kastad leksak, klicka och belöna direkt när hunden griper.

18. Lägg apporten vid en vägg för att slippa tassdödande.

19. Lär hunden att gripa apporten på tillbakavägen för att slippa tassdödande.

20. Låt det bli jobbigt att få tag på apporten – lägg den i en vedhög, gräv ner den eller liknande. Peppa hunden.

21. Bind ett snöre i apporten och låt den röra sig.

22. Testa en stor, ganska lös “kanindummy” för att få ett fastare grepp (annars tappar hunden den).

23. Föremålet ska ALLTID röra sig FRÅN hunden eller vara stilla. Det är inte kul att få något intryckt i halsen.

24. Kör bytaleken, först med likadana leksaker, sedan olika leksaker, sedan med leksak och apport. Ge bytsignal i gripandet, variera sedan.

25. Klä apporten med päls.

26. Lägg apporten på hatthyllan, låt hunden gripa innan ni går promenad och varje gång du kommer hem.

27. Lägg apporten på diskbänken och låt hunden gripa innan den får mat.

28. Apporten är ditt “husdjur” – kela med den och prata med den för att öka intresset. Bygg upp lite mystisk känsla.

29. Överraska hunden med en jackpotbelöning då och då.

30. Återgå ofta till “bara gripaövningar” även när ni kommit längre för att behålla viljan.

Siv Svendsen introducerar bytaleken för mig och Valle. Valle är verkligen inte på G! Lyssna på Siv – hon är klok.

Och vi jobbar på det! Lite gripaövningar, blandat med lite ingångar. Fortfarande bara med leksaker.

…och här har vi introducerat ett “apportlikt” föremål.

Hålla fast

En svår bit för många hundar är att kunna gripa och fortsätta hålla tills vi ger belöningssignal eller loss-signal. Jag vill att min hund håller avslappnat, med ett fast grepp (föremålet ska inte “skramla”, och stilla (inget tugg).

31. Backa sakta från hunden med apporten, låt den gripa, istället för att direkt klicka så låt hunden “dra emot”. Klicka för att hunden lägger vikt bakåt och “segdrar”. Utveckla till att göra samma sak först stillastående och sedan när hunden sitter.

32. Ping-ponga tiden som hunden håller: 1 – 3 – 2 – 4 – 3 – 5 sekunder.

33. Håll kvar i apporten och låt hunden själv bära vikten.

34. Håll kvar i apporten och växla mellan att hunden bär vikten och du drar lätt i den. Tajma klicket när hunden verkligen väljer att hålla emot.

35. Håll i apporten tillsammans och säg “braaa”. Klicka för att hunden håller kvar.

36. Håll i apporten tillsammans och klappa hunden med din andra hand.

37. Släpp apporten och håll kvar handen vid apporten.

38. “Säkra” alltid greppet genom att ta tag i apporten innan hunden får släppsignal. Att du tar tag i apporten blir då betingat, precis som din belöningssignal, och verkar som ett “litet klick”.

39. Fånga inte apporten om hunden släpper för tidigt.

40. Har du en ljudkänslig hund så koppla ihop ljudet av “en apport som ramlar i golvet” med belöning, för att undvika att hunden blir rädd. Ja, det gör att det blir lite belönat att släppa i förtid, MEN om hunden blir rädd för ljudet är det ett betydligt större problem.

41. Släpp apporten, klappa hunden, ta tag i apporten och klicka.

42. Släpp apporten, rör din hand runt hundens huvud, ta tag i apporten och klicka.

43. Använd omvänt lockande – sättet att få matte att ta tag i apporten (leder till klick) är att hålla apporten trots godiset framför nosen.

44. Låt hunden hålla apporten helt utan störningar.

45. Låt hunden röra sig med apporten i munnen – följa din targethand, gå mot dig, gå vid din sida och byta position.

46. Träna speciellt på att hunden kan sätta sig med ett fast grepp och göra en ingång.

Köp boken Apportering till vardag och fest för endast 195 kr tom 11 december47. När du vill att hunden ska göra något med apporten i munnen upprepa det utan apport ett par gånger först. Gärna spontant, så gör det inget om det blir “fel”.

48. Låt hunden tigga en smakbit av din middag genom att sitta och hålla apporten tills du ser hur duktig den är (ha apporten liggande bredvid matbordet).

49. Låt hunden ha apporten i munnen medan du kelar med hela hunden.

50. Utöka hur hårt du kan dra i apporten tills du mer eller mindre kan lyfta hunden i apporten.

51. “Säkra” kampleken genom att hunden ska kunna kampa trots att du lockar med en bättre leksak/godisbitar.

52. Belasta hunden i kampleken för att få ett bra grepp (schäferdunka den i sidorna, använd “hård” röst, morra åt den – och allt detta ska bli en signal för “lek mer, ta i, detta är kul!”). Använd med försiktighet!

53. När hunden kommit en bit bort – släng belöningen åt en annan hund/ät upp den själv om den släpper för tidigt.

54. Variera hela tiden svårighetsgraden!

55. Ge hunden belöningen i munnen medan den fortfarande har apporten i munnen – mjukosttub eller leverpastej.

56. Använd kampleken – kampa, släpp och låt hunden följa dig ett par steg, ta tag i leksaken och fortsätt kampa, släpp och låt hunden följa dig, kampa igen, osv.

57. Undvik att alltid byta till en annan leksak om du belönar med lek – använd ofta apportföremålet som kampleksak.

58. Lär in en “keep going”-signal, till exempel att du mjukt berömmer hunden, eller – mer tävlingsmässigt – andas på ett speciellt sätt.

59. Lär in en “felsignal” som “oj” eller liknande.

60. Om hunden släpper apporten har du på tävling nytta av att den självmant väljer att plocka upp den igen – värt att fundera över!

För ett år sedan (och jag var SÅ STOLT över att vi kommit så långt!):

Igår (det känns bra att det stadigt går framåt):

Lämna i handen

Att kunna lämna av i handen hänger naturligtvis ihop med ett bra gripande och ett väl befäst “hålla kvar”. Jag föredrar att öva det på nära håll innan jag blandar in att springa några sträckor mot mig med apporten, för att hunden verkligen ska veta hur “avslutet” ser ut – baklängeskedjor rockar! 🙂 

61. Börja träningen i ett litet utrymme med minimalt med störningar. Toaletten fungerar bra.

62. Snåla inte med belöningarna om du har en hund som vill “äga”!

63. Träna in en säker “nos-mot-handtarget.” Låt sedan hunden göra targeten med föremål i munnen. Belöna targeten de första gångerna, förr eller senare brukar hunden hålla kvar föremålet hela vägen och du kan höja kriterierna.

64. Flytta på din hand så att hunden aktivt behöver “leta upp” den för att trycka föremålet i den.

65. Slappna av. Le. Ha tålamod.

66. Lägg in ett kort “hålla kvar” i varje avlämning (omvänt lockande eller dra i apporten och kolla greppet).

67. Låt hunden vänta med apporten i munnen innan du tar emot den.

68. Lär hunden lämna av nära ditt ansikte (sitt på knä).

69. Lek kamplek. Släpp föremålet till hunden. Sättet att få igång leken igen är att trycka leksaken i din hand.

70. Använd två (eller fler) föremål (till exempel bollar). Släpp den ena på marken. Sättet att få dig att släppa den andra (så att hunden kan jaga efter) är att lämna i din hand. Växla mellan de olika bollarna.

Upptäckte att jag inte har någon film på detta…får bli dagens projekt att fixa! Snor en artikel av Siv istället. Enjoy!

Komma in med apporten

Det här har ju varit – och är fortfarande – den delen som vi lägger huvuddelen av vår träning på. Jag vill ha ett snabbt och direkt gripande, full fart tillbaka till mig, och en snygg ingång. Och vi är på gång! Tipsen som jag samlat på mig gällande den delen är väldigt varierande; vissa fungerar bra på Valle, andra ej. Men samtliga tips har fungerat bra för åtminstone den som gett det till mig, så alltid värt att prova!

71. Kasta apporten. När hunden är halvvägs vänder du och springer på andra hållet. Hunden griper apporten, ser att du är på väg på nya äventyr, och får en faslig fart till dig. Drar hunden förbi dig så bara byt håll och fortsätt springa. Kräver bra kondis. 😉

72. Ta inte emot apporten när hunden kommit in, utan börja belöna hunden med “full fest-lek” med apporten fortfarande i munnen. Förebygger för tidigt släppande och tugg.

73. Punktträna “ingång med apport i munnen” som en frivillig grundfärdighet.

74. Låt hunden sitta vid din sida med apporten i munnen minst fyra sekunder INNAN du börjar belöna.

75. Punktträna FARTEN genom att ge belöningssignal när hunden springer som snabbast. Låt den spotta ut apporten och gå direkt i en leksak eller godis.

76. Se till att belöningen rör sig i hundens färdriktning om du vill punktbelöna farten – spring baklänges, kasta boll, ha leksak i långt snöre.

77. Jobba med “lydnadsinkallningar” när hunden har apporten i munnen.

78. Sätt hunden med apporten i munnen, ställ dig bakom hunden och gör en inkallning (så får du med vändningen).

79. Sätt hunden, lägg apporten mellan er och gör en inkallning med apportering på vägen.

80. Stå med sidan eller ryggen mot hunden om den tvekar att komma in till dig.

81. Göm händerna bakom ryggen, stå upprätt, slappna av, le.

82. Låt hunden runda föremål med apport i munnen.

83. Beröm hunden och peppa den hela vägen in.

84. Tänk på din timing! Undvik fällan att försöka “rädda” en dålig återgång genom att hjälpa hunden när den redan saktat av! En hjälp ska komma DIREKT eller inte alls – en hjälp är oftast en förstärkare (till exempel att vi visar leksaken eller peppar med rösten) – kommer den när hunden gör “fel” så är det just “felet” vi förstärker och får mer av.

85. Kasta låååångt. Långa avstånd främjar fart.

86. Kasta kort. Korta avstånd ger mindre tid att bli distraherad.

87. Fokusera på att få in HUNDEN, strunta i om den har apporten med sig.

88. Utnyttja en medhjälpare, gör en motivationsinkallning (medhjälpare håller och hetsar hunden, du peppar och springer ifrån hunden) med apport i munnen.

89. Gör budföring med apporten i munnen.

90. Låt den agilityglada hunden hoppa över ett hinder/springa genom en tunnel i återgången.

91. Låt en medhjälpare “smyga” efter en hund som gärna vill stanna och gnaga på apporten på vägen in. Balans mellan liiiite konkurrens från medhjälparen och stor trygghet och glädje hos matte! Används med försiktighet.

92. Baklängeskedja för ökad intensitet sista biten.

93. Träna i ett begränsat och tråkigt utrymme (utan till exempel buskar att gnaga på sitt “byte” under).

94. Belöna med externbelöning – fart bygger fart.

95. Låt hunden “ha” en apport att massakrera och undersöka i lugn och ro, skilt från all träning, för att “avmystifiera” den.

96. Bestäm dig för dina kriterier. Håll på dem. Öka svårigheten efter “åtta av tio korrekt-regeln”.

97. Lär in en felsignal att använda vid tugg. Se till att den lyckas efter felsignalen (annars blir ofta en felsignal något som får hunden att tappa motivation och fart). Tanken hos hunden ska vara “Nu j***lar ska jag fixa det!”.

98. Retas med hunden med belöningen om den inte når ditt kriterium – se till att den är i rätt “tankeläge” inför nästa repetition!

99. Lär hunden avlämningar med framtassarna på ditt bröst (kräver att du står stadigt).

100. Ta emot hunden halvliggande på rygg, låt den komma nära ditt ansikte (varning för blåtiror, brutna näsor, utslagna tänder, passar bättre för en försiktig hund).

101. Soffapportering regerar! Se film

Det var 101 tips om apportering! Antingen har du hittat något nytt, eller så har du inte. Har du fler tips så dela gärna med dig i kommentarsfältet! Och har jag glömt något tips som jag fått av någon betyder det inte att jag inte gillade tipset – bara att mitt minne är dåligt. 🙂

Ett par till apporteringspass med skiftande resultat – men även om inte hunden svarar som man önskar så får man med sig information! I somras för Maria Brandel:

Så här såg det ut för tre månader sedan (med tygben, inte apport):

Och jag kan NÖJT konstatera att vi faktiskt kommit ytterligare en BRA BIT längre idag! I efterhand känns det bra att titta på träningsfilmer där det gått dåligt 🙂 Och Valle är ett levande bevis på att med envishet och uppfinningsrikedom så går det. “It´s only behaviour, and behaviour can be altered!”

Vill också tipsa om Elsa Blomsters och Lena Gunnarssons utmärkta bok “Apportering till vardag och fest” med hemsida!

Nu blev jag inspirerad att gå ut och träna apportering!

Vinnare lucka 6 

Idag säger vi grattis till vinnarna av lucka 6: Apportering till vardag och fest som e-bok. Usch vad svårt att välja, så många med så övertygande argument! 🙂 Vi beslöt oss för att ge bort en extra i alla fall. Och de lyckliga vinnarna är:

Annika Hecktor:
Superbra att ha den med sig i iPaden!!  Eller så skulle jag ge bort den till nån bättre behövande. Eller nej, jag vill nog ha den själv… 😉

Kristine:
Dette er den beste boken som jeg vet om!!! Den har sin faste plass på nattbordet, og jeg blar i den stadig vekk. Tenk at apportering kan være så moro! Etter at boken kom i hus så har jeg og spanielmonstrene mine nådd nye høyder, og nå får hundene stjerner i øynene når jeg drar frem dummiene våre. Party time, wohoo!! Det hadde vært fantastisk om jeg fikk denne som e-bok også, for da kan jeg laste den inn på iPad’en, sånn at jeg har denne fantastiske boken med meg absolutt overalt, hele tiden. Og ja, jeg har selvsagt iPad’en min med meg ut i skogen også 😉

Grattis Annika och Kristine, vi mejlar er!

Lucka 8 – Biobiljetter från Klickerförlaget

Klickerförlaget

För att önska dig dagens julklapp från Klickerförlaget (värde 180 kr) skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 8 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 8

Grattis till vinnaren av lucka 8, Lina Carlsson, som vann två biobiljetter från Klickerförlaget:

“Bra tips! Ibland behöver man påminna sig om alla små delmoment som faktiskt behövs för en perfekt apportering, även om man har en hund som hämtar det mesta och lämnar i hand. 
Jag skulle jättegärna vilja vinna biobiljetter och ta med mig min älskade son och kolla på Hobbit, han älskar fantasy men det är så sällan vi har råd med sånt som bio”. 

Vi mejlar dig Lina!

11 reaktioner på ”Julkalender Lucka 8: 101 apporteringstips”

  1. Jeanette Ågren

    Tack för den här julklappen!! 101 ovärderliga tips som jag genast ska “börja om” träningen med. Back-to-basics

  2. Bra tips! Ibland behöver man påminna sig om alla små delmoment som faktiskt behövs för en perfekt apportering, även om man har en hund som hämtar det mesta och lämnar i hand.
    Jag skulle jättegärna vilja vinna biobiljetter och ta med mig min älskade son och kolla på Hobbit, han älskar fantasy men det är så sällan vi har råd med sånt som bio. 🙂

  3. Catarina Söderlind

    Perfekt för oss retriever människor, att kunna gå tillbaks många gånger och läsa igen, hur var det nu igen!:)

  4. Hej!
    Jag önskar boken i julklapp till min dotter som tävlar med vår spaniel. De behöver lite hjälp med med apporteringen. Sedan vill jag gärna bjuda dottern på bio efter ett tufft år då husse i familjen har varit allvarligt sjuk. Men nu är han äntligen på bättringsväg och vi ser fram emot ett nytt år med nya tävlingar!

  5. Erica Antonsson

    Många bra apporteringstips som fräschar upp hjärnan igen, tack för det! Hade varit kul med biobiljetter eftersom jag aldrig annars tar mig tiden att gå på bio. Hade bjudit med mig min kära vän som nyss gått igenom en ögonoperation och behöver hitta på nåt kul för att avlasta sinnet 🙂

  6. Apportering till vardag och fest

    Kerstin Kvarnlöf Då skall jag ta mitt barnbarn med mig och se någon kul film, som han gillar.

  7. Matte jobbar hela dan,
    och därför är jag “dagisbarn”.

    Med “mormor” går jag ut och går,
    och äter allt fast jag inte får.

    Mycket jobb med liten valp,
    som växer och ska kolla allt.

    En present från mig hon borde få,
    Kanske på bio hon vill gå?

  8. Apportering till vardag och fest

    Ulrika Ika Engström Då hade jag gett dom till mamma och Sten som alltid är snälla och hjälper mej med vovvarna ️!!!

  9. Malin Siverstedt

    Tack åter igen för många bra tips! Fick aha upplevelser samt flera bra tips som jag kommer att prova.

    Då jag jobbar oregelbundet
    Vore mycket vunnet
    Om jag en ledig dag
    Hittar en film och blir glad
    Går då gärna på bio
    Och inte behöver jobba till nio

  10. Skulle så gärna bjuda mina föräldrar på bio för att de är så snälla och tar hand om barnen så att jag kan träna/pröva hunden! <3

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 8
Varukorg