Jag gillar att lära hundarna “default”-beteenden, saker som de ska göra fastän jag inte säger något utan själva situationen berättar för dem vad som är på gång. Ett sådant beteende är att när jag tar av kopplet så ska hunden gå vid min sida (om jag är i rörelse, står jag stilla räcker det oftast med att den är kvar hos mig – den ska i alla fall inte springa iväg utan att jag gett frisignal).

Jag börjar när jag står stilla – tar av kopplet, belönar hunden för att vara kvar och ger sedan frikommando. Är hunden sugen på att sticka iväg innan jag ens hunnit belöna kan jag i början ha två koppel på. Jag lär den det både med att bara knäppa loss kopplet från halsbandet och genom att dra retrieverkopplet över huvudet på den.

Koppel av betyder stanna kvar hos mig – och gå vid min sida när jag går.

Sedan gör jag samma sak i rörelse – belönar hunden för att gå vid min sida, smyger av kopplet (antingen genom att jag stannar till eller så gör jag det i rörelse – i slutänden vill jag att hunden ska klara båda delarna) och belönar hunden för att den går kvar vid min sida.

Detta tränar jag förstås först utan störning och sedan med störning så att det fungerar även i svåra situationer – plus att det ser snyggt ut att hunden är kvar utan att jag behöver säga något.

https://
I filmen ser du hur vi börjar lära hunden att koppel av betyder fot.

Dagens uppgift

  • Vad gör din hund när du knäpper loss kopplet? Vad vill du att den ska göra?
  • Träna minst ett fotgåendepass (skriv upp hur många pass och minuter du tränar).
  • Berätta gärna om din egen träning och peppa andra genom att kommentera här på hemsidan och/eller på vår Facebooksida.
  • Om du inte varit med i utmaningen från början, läs mer om hur den går till här: Dag 1: Fotgåendeutmaning.


Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker
Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker

%d bloggare gillar detta: