Dag 3: Kom igång med fotgåendet

Fotgåendet börjar jag träna så fort jag får hem valpen och fortsätter träna i princip varje dag av hundens liv.

Det jag gör först är att belöna hunden för att den ska söka upp min vänstra sida och sedan länger jag successivt tiden som den ska gå där. Först vill jag alltså skapa en förståelse för att det lönar sig att vara vid min vänstra sida och att följa mig, sedan lägger jag på uthållighet och störningar. Här är det perfekt med en klicker och att träna på promenaden – belöna hunden när den spontant kommer upp vid din sida.

https://
Här tränar Lena det som jag precis beskrev med sin valp Quling. Hon belönar alla hans spontana ingångar vid sidan och börjar även att belöna att han går kvar litegrann.

Redan från början är jag noga med att ge den en frisignal när hunden får springa iväg så den inte lämnar fotgåendet när den känner för det. Jag ser också till att hunden följer mig och inte tvärtom. Jag går iväg, klickar och belönar när hunden söker upp min sida och vänder sedan snabbt åt andra hållet så det blir lite av en utmaning för hunden att hålla reda på mig.

Det gör inget att hunden tittar på dig i början, längre fram kommer vi lära hunden att titta framåt och gå vid sidan samtidigt.

Om hunden tittar på mig här gör det inget – längre fram kommer jag jobba på att den ska titta framåt i jaktfotgåendet istället. Skulle den råka titta upp på mig på ett prov eller en jakt framöver är det ändå bara bra – för ofta tenderar de att glömma bort att föraren är med när allt roligt händer framför dem så då är jag bara glad om den råkar titta på mig lite då och då. 😉

Viktigt att komma ihåg i början är att belöna ofta – det är det som berättar för hunden att den gör rätt! När du klickat och belönat, försök hinna klicka och belöna igen innan hunden försvinner från din sida eller hinner sätta ner nosen i backen.

https://
Här tränar Lena en springerkille som var lite försiktig (därav Lenas ivriga peppande) och Elsa visar på Ludde (en lugn kille) och Diesel (lite mer tryck). Lena kunde ha belönat ännu oftare faktiskt i början. De sista klippen med Diesel ser ni hur Elsa gör det till en lek att Diesel ska följa henne.

Dagens uppgift

  • På din nästa promenad, räkna hur många gånger din hund kommer tillbaka till dig och går vid din sida!
  • Träna minst ett fotgåendepass (skriv upp hur många pass och minuter du tränar)
  • Berätta gärna om din egen träning och peppa andra genom att kommentera här på hemsidan och/eller på vår Facebooksida.
  • Om du inte varit med i utmaningen från början, läs mer om hur den går till här: Dag 1: Fotgåendeutmaning.

4 reaktioner på ”Dag 3: Kom igång med fotgåendet”

  1. Toppen video. Testade “lek övningen” i slutet och plötsligt så söker han sig till min sida (min vuxna kille). Körde även övningen där jag slängde godisen framför hunden och sedan “party” när han kom tillbaka, denna övning gjorde jag med valpen. Toppen övningar, dessa kommer numera att ingå i våra promenadrutiner. 🙂

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg