Resursförsvar

resursforsvarSeeker har nu blivit drygt sju månader och är en fantastiskt gosig hund som är väldigt rolig och utmanande att träna. Förutom att påbörja grunder till många beteenden han kommer behöva i framtiden så har vi jobbat med att “bara vara” och hänga med i vardagen. En sådan viktig vardagssak är för mig att jag kan ta (farliga) saker från hunden om det behövs och att hunden inte springer iväg från mig eller vaktar när den har något sådant.

De flesta valpar vaktar saker som är värdefulla för dem, framförallt innan de byggt upp en förtroendefull relation med sin förare. Det gjorde även Seeker, och jag började därför tidigt med att belöna honom för att komma till mig med saker, vara i närheten av mig med saker och att jag kunde gå förbi honom när han låg och tuggade på ett ben utan att han morrade eller sprang iväg.

Om min hund får tag på något som den inte ska ha vill jag kunna ta det från den, utan att hunden känner sig hotad av mig (eller att jag blir biten). Kom ihåg att morr är bra hundspråk – hunden säger “Jag litar inte på dig just nu, jag tror du kommer ta min mat/leksak/göra något jag inte vill” (självklart kan hundar morra av många olika anledningar – för att de är rädda, för att de vaktar, när de leker osv. Här kommer jag bara prata om morrande i förhållande till resursförsvar).

Det jag gör är att jag helt enkelt går förbi och kastar något riktigt gott (ost, skinka, kyckling etc) till hunden när den äter sitt ben – bara för att ändra assocationen så att det faktum att jag går förbi inte betyder “jag kommer ta ditt ben/din mat/din leksak”. Det här gör jag även om hunden morrar – jag förstärker inte morrandet, jag berättar bara för hunden “jag vet att du tror att jag kommer ta den där för dig, men det har jag inte tänkt. Jag ska bara kasta de här goda godisarna till dig och gå min väg”. Jag fortsätter göra så här tills jag kan vara när hunden när den äter sitt ben (utan att pressa hunden eller säga åt den – jag vill ändra misstänksamheten till “wow, du är toppen – det händer så bra saker när du är i närheten”). Om jag behöver ta något för hunden i det här läget byter jag alltid med något godare som en smaskig godisbit eller en rolig leksak. Nästa steg är att gradivs komma närmre och närmre, och belöna hunden för att släppa benet och ge det till mig. Jag byter ett par gånger fram och tillbaka – ta benet, belöna hunden, ge hunden benet, belöna hunden osv. I de flesta fall avslutar jag sedan med att jag ger tillbaka benet till hunden och lämnar den ifred för att äta upp det.

Du kanske undrar “varför ta benet från hunden om du inte måste?”. Jo, för att kunna göra det här i en nödsitation tränar jag i andra situationer så snart jag får möjlighet. I en kontrollerad träningssituation kan jag vara lugn och bygga förtroende över en längre tid. Om hunden får tag på något farligt vill jag veta att den känner igen leken och ger det farliga till mig. Om jag bara gör detta i “skarpa” situationer riskerar jag att hunden snarare lär sig att det är bäst att svälja väldigt snabbt – något som jag verkligen vill undvika eftersom det kan vara något farligt den sväljer.

Innan jag är säker på att hunden kan den här leken är jag väldigt försiktig med vem som får komma nära hunden när den äter (håll extra koll när barn är i närheten, se till att ingen går fram till hunden eller går för nära utan att göra som jag beskrev ovan). Om det inte är möjligt matar jag hunden separat (i ett annat rum, i sin bur etc) så att den kan äta i lugn och ro utan att någon stör.

Så det jag gjorde med Seeker var följande: När han fick sitt lammben stack han iväg och när jag kom närmre än fyra meter morrade han och sprang iväg. Beväpnad med ost började jag kasta ost på honom och inom tio  minuter åt han ost från min hand (och släppte benet för att kunna göra det) och jag kunde utan risk ta benet, ge honom ost och sedan ge tillbaka benet. Han sa till och med “jag vill hellre ha ost, kan jag lämna mitt ben här och vara med dig istället? 🙂 ” (men jag ville att han skulle äta sitt ben så efter den här korta träningsstunden så lät jag honom var i fred och äta upp det, och när jag gick förbi lite senare tittade han förväntansfullt på mig)

I filmen nedan kan du se hur det gick till:

https://

För ett tag sedan skrev jag en annan artikel om varför hunden morrar. Det är fortfarande en av mina mest lästa artiklar. Morrande hundar är helt klart något som berör alla hundägare och som många undrar över. Här hittar du artikeln “Vad gör jag när hunden morrar?

1 reaktion på ”Resursförsvar”

  1. Pingback: Året som gått - stort och smått - Apportering till vardag och fest

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg