Inledningsvis pratade jag om olika delar i fotgåendet – detaljer, uthållighet och störningar. Jag tränar dem ofta var för sig, men de måste ju förstås även kombineras. Jag kan ju inte hålla på och vända runt eller gå i cirklar i all evighet utan målet är ju att kunna gå åt det håll jag vill, och att hunden bara flyter med vid min sida.

När jag kombinerar de olika så släpper ibland lite på kriterierna för att inte göra det för svårt för hunden, men allteftersom vill jag ju förstås att alla delar ska utföras lika bra även när jag sätter ihop dem. Det uppnår jag genom att då och då testa att sätta ihop delarna, analysera hur det gick och träna mer på de delar som inte fungerade så bra. Jag brukar också se till att värma upp så att hunden hinner få ett lugnt och fint fotgående innan vi till exempel sätter igång och tränar med andra eller gör något annat svårt. Sedan kanske vi tränar på det svåra fotgåendet en stund tillsammans med de andra innan vi bryter och ökar avståndet igen – allt anpassat efter vad hunden klarar och med gradvis ökad svårighetsnivå.

Störningar

Vad som är en störning beror på hunden, men vanliga störningar är ju till exempel andra hundar som jobbar, föremål som kastas men inte ska hämtas nu, skyttar eller andra människor som går framför en och dofter.

Att gå på linje med andra hundar och mycket som händer framför är en av de svåraste fotgåendesituationerna för nästan alla hundar.

Med heta hundar är ofta den största störningen hundens egna förväntningar – det vill säga förväntan på att något spännande ska hända. Med lugnare hundar kanske fotgåendet faktiskt blir bättre när det händer mer saker runt omkring – de taggar helt enkelt till lite extra. Oavsett vilket så behöver du anpassa både störningar och belöningar efter vad din hund behöver.

För en het hund är det ju en fantastisk belöning att få jobba när den gjort ett bra fotgående, men får den alltid göra det som belöning bygger det ännu mer förväntningar. Därför tycker jag det är bra att ganska ofta även belöna från handen istället för att belöna med arbete.

Jag jobbar också mycket med flera olika områden där det hänt saker (en vidareutveckling av fotgående mellan två matskålar). Jag går gärna fot mellan olika områden och lägger ut saker, eller vänder om och går åt andra hållet så hunden får jobba bort ifrån det som precis hände. Grundregeln är att det håll som hunden har mest förväntan åt får den inte jobba åt utan först när den är balanserad och lagom fokuserad får den jobba åt det hållet.

Dagens uppgift

  • Fundera på vilka fler störningar du behöver jobba med och fundera på hur du kan styra din hunds förväntningar.
  • Träna minst ett fotgåendepass (skriv upp hur många pass och minuter du tränar).
  • Berätta gärna om din egen träning och peppa andra genom att kommentera här på hemsidan och/eller på vår Facebooksida.
  • Om du inte varit med i utmaningen från början, läs mer om hur den går till här: Dag 1: Fotgåendeutmaning.


Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker
Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker

%d bloggare gillar detta: