Sommartider och vattenträning – del 1

Allwin apporterar i vatten

Den här sommaren har jag ett helt litet gäng privatelever som kommer för att de vill ha hjälp med vattenträningen och då specifikt avlämningar vid vatten. De allra flesta hundar vill skaka sig när de har badat, och det ska de såklart få göra. Fast om de har en apport i munnen bör det där skakandet komma efter avlämningen. Anledningen är att om man är hund och skakar sig med en grej i munnen så kommer man troligen tappa den. Är du på prov med dummies blir provdomaren lite missnöjd då eftersom det ju blir knas med avlämningen … Och är du på jakt/prov med levande vilt är den en etisk fråga. Vilt ska inte skakas oavsett om det är dött eller skadeskjutet. Om det dessutom är skadeskjutet och hunden tappar det, kan det skadade viltet springa iväg och lidandet blir längre än nödvändigt. Vilt ska in fort, lämnas av, och är det skadat är det din uppgift som förare att avliva det direkt.

Därför lär vi hunden att skaka sig efter att den har lämnat av. 🙂

Några bra grundfärdigheter att ha när du börjar den här träningen är att hunden kan lämna av i din hand på land – alltså en tydlig handtarget dit hunden söker sig med apporten i munnen. Det är dessutom smart att ha lärt hunden kommandot “skaka”, något du kan göra när hunden när nyduschad eller bilvit blöt på något annat sätt. Jag lägger på kommandot när jag ser att en skakning är på G och belönar sedan för det. Sedan börjar jag säga “skaka” precis innan hunden börjar skaka. Därefter säger jag “skaka” när jag vill att hunden ska utföra beteendet.

Vissa hundar är mer lättskakade än andra. Jag har sett hundar som vill skaka sig så fort de får markkänning efter en simtur – alltså när de fortfarande har vatten en bit över magen. Andra väntar tills de är i strandkanten innan de droppar apporten och skakar sig. Och vissa verkar inte tycka det är några som helst problem att springa 30 meter utan att skaka sig förrän efter avlämningen. Fast de sistnämnda träffar inte jag lika ofta. 😉

Här visar Helene och Allwin upp sin superfina avlämning som såklart först är mycket säker på land. Allwin vill väldigt gärna skaka sig, men vi tog det steg för steg och då klarade han av att springa allt längre ner i vattnet – och bli blötare och blötare – utan att skaka förrän efter avlämningen. Så ska en slipsten dras! 🙂

https://
I början, innan hela Allwin var blöt, var det ganska lätt att vänta med skakandet tyckte Allwin.

Tricket brukar vara att börja väldigt lätt i strandkanten. Jag låter hunden följa efter apporten i min hand, gripa den och vända upp mot mig och lämna av. Jag går sakta men säkert längre och längre ut i vattnet innan jag låter hunden gripa, backar sedan så fort jag kan utan att trilla baklänges i plurret och tar emot vid strandkanten.

Därefter vill jag ha en medhjälpare som mycket lugnt lägger ner dummyn i vattnet, allt längre ut för varje lyckad repetition. De flesta hundar klarar detta mycket bra fram till att de blir blöta i pälsen på magen (gäller särskilt de långhåriga raserna) – då vill de gärna skaka sig. Tycker hunden det är svårt ser vi till att föraren står nära och tar emot vid strandkanten. I de tidiga repetitionerna ökar jag fort förarens avstånd till strandkanten så hen står länge och längre upp på land. Så fort hunden tycker den är lite för blöt och det blir svårare att motstå skakandet, flyttar jag ner föraren till strandkanten igen. Sedan laborerar vi med avstånden.

Det som inte filmen visar är att vi också jobbade väldigt mycket åt andra hållet, eftersom Allwin börjar tycka vatten är tjolajbans. Linjetag längs med vattnet, linjetag bort från vattnet, kasta en sten i vattnet och sedan sätta gång ett närsök på land i stället. Allt för att förstärka “lyssna på mig” hos hunden. Och givetvis kan man också belöna med vattnet! En elev jag hade fick belöna med “gå och bada” när den vattentokiga huden klarade av att jobba längs med vattenbrynet utan att “tjuvbada”.

Passa på nu när det är så varmt i vattnet att träna vid och i vatten! Lycka till!

PS: Tack till Allwin med matte för att jag fick dela med mig av er träning! <3 DS

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg