Störningsträningsträning av stoppsignal

Nu kommer det lite mer om mitt favoritbloggämne – stoppsignal – igen! 🙂

Denna gången i form av en film som visar hur jag börjat kvalitetssäkra stoppsignalen. Tassla är nu fem månader och det går att läsa i mitt tidigare inlägg “Sitt, sitt, sitt” hur jag startade träningen av stoppsignalen.

Den här träningen kan du göra oavsett om du har en spaniel eller en retriever. Jag har ju en spaniel så mitt mål är sitt vid uppflog men för dig som har retriever så blir det här en kul och bra störningsövning där du lär hunden att verkligen lyssna och reagera på signalen i alla lägen.

Detta är de två första träningspassen med störningar men sedan är det bara fantasin som sätter gräns för hur övningen kan utvecklas!

Nu kommer jag försvåra övningen genom att rigga situationer där jag har en medhjälpare som dra i en lång spårlina med en leksak fäst i ena änden. Jag tänker gå över marken som på en promenad och plötsligt dyker leksaken upp på marken – och dras i väg. Inför det träningspasset så gör jag några repetitioner på den nivå som vi lämnade i det föregående passet. Så det inte blir alldeles för svårt. Den här kriteriehöjningen blir svår nog ändå! Jag lovar att rapportera hur det går…

 

6 reaktioner på ”Störningsträningsträning av stoppsignal”

  1. Pingback: Kvalitetssäkring av stoppsignal

  2. Pingback: Uppflog light? | Apportering till vardag och fest

  3. Vad fint det ser ut! Jag har en fundering; blåser du stopp samtidigt som du kastar bollen eller låter du henne springa lite mot bollen innan du blåser? Gör man det sistnämnda så blir ju övningen svårare men samtidigt kanske man förstör sitt vid uppflog?

    1. Jag försöker blåsa stopp ungefär samtidigt. Fast ibland vill jag ju se om hon stannar utan min vissling – det är ju målet: Att själva kastet är signalen för att hon ska stoppa.
      Men det blir nog så ibland – särskilt i början och när jag har dålig tajming 😉 – att hon får springa lite efter den, men det är inte primärt mitt syfte.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg