“Min hund kan gå länge vid sidan, så länge det inte finns några störningar i närheten” är något jag hör ofta. Och det stämmer – när vi tränar hemma eller går längre sträckor så händer det oftast inte så mycket utan hunden hänger bara på. När det sedan händer något blir det ju så klart jättespännande. Därför måste vi se till att träna även med störningar.

Jag gillar att lägga in störningar tidigt och gör det i all träning: fotgående, avlämningar, stoppsignal och så vidare. Det gör också att hunden lär sig känna igen konceptet “om jag behärskar mig så får jag något kul”.

En första störning som jag gärna jobbar med i fotgåendet är matskålar – det hjälper nämligen hunden att titta framåt i fotgåendet istället för att titta på mig. Att jag har flera matskålar utställda är också bra för att styra hundens förväntan. Om den blir för sugen på matskålen framför sig och hamnar för långt fram vänder jag bara om och går mot en annan matskål.

Fotgående med störningar

Sätt ut en matskål framför dig och en bakom, med minst 20 meter mellan. Sätter du dem närmre varandra kommer du snart upptäcka att det blir för tight för dig att gå mellan dem och om du och kommer för nära skålarna blir det onödigt svårt för hunden i början. Visa hunden att det finns godis i skålarna. Börja från mitten och gå mot en av skålarna. Går hunden i bra position och tittar framåt belönar du antingen från handen eller med att skicka hunden till skålen. Hamnar den för långt fram vänder du om och går mot skålen bakom dig.

Störningsträning

https://
Här visar Elsa matskålsträning med Diesel – och Ludde smyger ibland in som extra störning 😉

I början räcker det att hunden bara går ett steg i rätt position och tittar framåt för att du ska belöna den. Sedan länger du successivt tiden – men öka hellre störningen innan tiden inledningsvis. För att inte få alltför stor förväntan på att springa framåt belönar jag från handen kanske 3 av 5 gånger. Var noga med att belöna nära ditt vänstra ben, gärna även med vänster hand.

Andra störningar kan ju var att en medhjälpare håller i skålen eller att det ligger en leksak eller dummy där istället. Du kan också använda sådant du hittar på promenaden som störningar – joggare, andra hundar, grannens höns. Då belönar jag dock från handen hela tiden och inte med att hunden får springa dit och hälsa. 😉

Dagens uppgift

  • Testa minst tre olika störningar i fotgåendet.
  • Träna minst ett fotgåendepass (skriv upp hur många pass och minuter du tränar).
  • Berätta gärna om din egen träning och peppa andra genom att kommentera här på hemsidan och/eller på vår Facebooksida.
  • Om du inte varit med i utmaningen från början, läs mer om hur den går till här: Dag 1: Fotgåendeutmaning.


Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker
Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker

%d bloggare gillar detta: