Dag 16: Studsboll?

Något som ofta händer i fotgåendet är att hunden blir lite av en studsboll – den går fram lite för långt, hoppar tillbaka, går rätt ett steg eller två, går fram lite för långt, hoppar tillbaka, och så vidare. Ofta hoppar den tillbaka när vi stannar till eller stampar med fötterna, eftersom vi lärt den att vi inte går vidare förrän den går i rätt position.

Ibland måste hunden förstås få studsa – till exempel som en riktigt bra belöning 🙂

Ofta har hunden även fått belöning för att komma tillbaka – vilket ju ofta är bra att belöna hunden för men just i fotgåendet får det ofta den här studsbollseffekten. Tänk därför på att inte belöna hunden när den studsar tillbaka, utan först när den gått ett eller två steg ordentligt vid din sida. Och helst ska du försöka hinna belöna innan hunden studsar iväg igen. Det kan också vara mer effektivt att vända om och gå åt andra hållet om hunden har för hög förväntan framåt än att stanna och vänta på att hunden ska komma tillbaka till din sida igen.

Att studsa i fotgåendet försätter hunden i fel känsla – vi vill ju att det ska var lugnt och avspänt. Likaså är det med ingångarna vid sidan. Låt inte hunden studsa in på plats, det är en onödig uppdragning av dess energi. Låt den röra sig lugnt och samlat, så får du en bättre start sedan, på vad du än ska göra efter ingången.

Dagens uppgift

  • Fundera på hur du gör om hunden hamnar i fel position. Har din hund “studsbollstendenser”? När belönar du efter att hunden kommit tillbaka till rätt position igen?
  • Träna minst ett fotgåendepass (skriv upp hur många pass och minuter du tränar).
  • Berätta gärna om din egen träning och peppa andra genom att kommentera här på hemsidan och/eller på vår Facebooksida.
  • Om du inte varit med i utmaningen från början, läs mer om hur den går till här: Dag 1: Fotgåendeutmaning.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg