Tods första “träningsjaktprov”

Efter att Seeker gjort sitt lilla “träningsjaktprov” var det Tods tur. Nu är Tod snart 8 månader och vi kan börja göra det mesta lite svårare.
I vårt “träningsprov” så ville jag främst träna på stadga, fotgående och avlämningar (de viktigaste grunderna vi jobbat med under sommaren) och se hur de fungerade under svårare omständigheter.

Vi hade en skytt och en domare, men inga skott, och enkla små apporteringsuppgifter. Tanken är att träningsprovet skall kännas enkelt och roligt, hellre för enkelt såhär i början.

Min plan såg ut såhär:

  • Fotgående fram till domaren, sitta lugnt när jag hälsar
  • Fotgående efter skytten
  • En kort markering
  • Ett kort linjetag till samma ställe (domaren smyger ut dummyn så inte Tod ser)
  • Ett minisök i ett område bredvid
  • Fotgående bakom skytt ner mot vattnet
  • Kast i vattnet med sten
  • Vända om och gå åt andra hållet
  • Inkallning (som inte är med på filmen, den blev tillräckligt lång ändå 🙂 )

Här nedan ser du filmen:

https://

 

Jag är supernöjd med min fina Tod! Han har en väldigt bra grund i vårt fotgående och det var inga större svårigheter att gå bakom en skytt (han har hittills inga förväntningar på skytten, det är perfekt att träna detta innan han fattat hur kul den där skytten är!). Det blev svårare att gå mot vattnet så ett par gånger fick han rätta in sig bättre. Han satt stadigt vid kast på land och vatten och förutom lite strul med den första dummyn lämnade han av alla fint hos mig.

Jag är också väldigt nöjd med hur han klarade att växla fokus, det var inga problem att hämta en markering, efter det göra ett kort linjetag och hämta in en dold dummy för att därefter arbeta självständigt i nytt sökområde (utan att gå tillbaka till det tidigare området).

Han tyckte det lilla minisöket var så kul att han ville fortsätta söka även efter han hittade sin dummy, så där fick jag hjälpa honom in. Bra information till mig om att träna mer på det!

Det var också lite svårt att vända sig bort från vattnet i slutet men där väntade jag bara ut honom lite så kunde han följa med mig.

Fortsättningsvis kommer jag jobba vidare med de här grunderna som är med på filmen och belöna honom för att han klarar att byta fokus mellan olika uppgifter och samtidigt hålla sig lugn och balanserad. Han är härlig att träna med lilla Tod <3

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg