Två av de viktigaste pusselbitarna: Samarbete och kontakt

I höstas arbetade jag och min man Lars fram en ny onlinekurs som vi testkörde i december och januari. Namnet på kursen var “Boosta samarbete och kontakt“. Jag tänker nu göra reklam för att vi kör den kursen igen 😉 men vill bara dela några tankar kring det här med samarbete med er först.

Samarbete bygger ju på att båda parter VILL samarbeta, annars är det inte samarbete. För att din hund ska vilja samarbeta med dig så behöver det löna sig på något vis. “What´s in it for me” liksom. Så samarbete handlar jättemycket om våra belöningar – VAD vi belönar med, HUR vi belönar och NÄR vi belönar. Och då menar jag inte att bara stå och mata med en mer eller mindre god köttbulle utan verkligen göra det till en FEST när vi belönar. Att vi är en del av belöningen och att den verkligen utgår från oss är också viktigt inte minst om vi har hundar som är av den lite mer självständiga och utåtriktade sorten. Eller om vi har hundar som har en hobby som inte överensstämmer med vår idé om hobby – att jaga viltdoft eller ännu värre vilt – till exempel. Därför är olika former av lek – lek med godis, lek med jaktinslag (kasta och fånga), lek med tricks – helt suveräna om du vill att din hund ska vilja samarbete mer med dig. På köpet får du det man skulle kunna kalla följsamhet eller kontakt. Att din hund håller reda på dig, är uppmärksam på dina signaler och vill hänga med dig.

Ja, detta är SÅ viktigt i vardagen. Och det är SÅ lätt att slarva. Vips har unghunden blivit stor och lärt sig att inte alls hålla koll på mig för det roliga sker ju hela tiden någon annanstans, långt bort från mig i skogen och på träningsplatsen.

Jag började min karriär som hundtränare för 20 år sedan och det roligaste jag visste var att leka med min hund (en stor, härlig kampglad rottis ;)) . Sedan började jag med lydnadsträning där alla grunder lektes in och sedan blev det jaktapportering och leken fortsatte. Men sedan hände något. Ju mer jag jagade, och tränade inför jaktprov med spaniel, desto mindre lekte jag. Jag blev allvarligare och mer “seriös”. Jag har lekt mindre och mindre med varje hund, Flippa är rätt dålig på att leka till och med … SÅ. TRIST. Bedrövligt!

Men så kom Lars in i mitt liv och han var också sådär lektokig som jag varit och jag fick en ny gnista (på flera sätt 😉 ). Nu leker jag igen och det är SÅ KUL. Och det är SÅ nyttigt och bra för all min samvaro med hundarna. Och nu är det inte bara Lars som kan kalla in dem trots störningar på promenaden, haha.

När vi gjorde “Boosta samarbete och kontakt” första gången skrattade vi oss igenom kursen. Det var så inspirerande att se hur alla kom igång med aktivitetspromenader innehållande diverse lekuppgifter och det var FANTASTISKT att få deltagarnas berättelser om utveckling under kursen efteråt. Jag måste bara få dela en, från Lotta Jansson och labben Ådi som skrev:

“När kursen drog igång och jag fattade vad den gick ut på blev jag skeptisk. Hur skulle några lekar på en promenad kunna hjälpa mitt samarbete med min halvgalna arbetsnarkoman till labradorslyngel? Men när det ändå var betalt och jag inte hade nåt bättre förslag, så var det väl bara att sätta igång och testa då. Efter första veckan och ett par övningar såg jag redan stor skillnad. Hunden höll sig nära mig, hade koll på mig och började alltmer sällan välja råddjursdofterna från skogen framför mig. Vart eftersom kursen fortskred började jag märka att hela relationen förändrades, vi båda blev mer avslappnade och hade KUL tillsammans! Snart insåg jag också att många av övningarna kunde justeras lite och användas i apporteringsträningen och på den praktiska jakten, och på kort tid fick jag jättefina avlämningar, jag kan numera kalla in hunden mitt under arbete i ett stort sökområde, och när han går upp i varv för mycket kan jag ”plocka ner honom” med hjälp av några kontaktövningar och inom en minut är han med mig igen. Tvärtom kan det vara svårt att få loss honom från min sida med det förut så efterlängtade fri-kommandot! Jag kan verkligen rekommendera den här kursen, speciellt för levnadsglada labradårar och förvirrade mattar eller hussar som behöver en vänlig hand som hjälper en lösa många bekymmer.”

Och ja just det: det är inte bara tokig lek i den här kursen utan precis som Lotta skriver så har vi också övningar som tränar att hunden ska gå AV sitt PÅ och varva ner mellan lekarna. 🙂 Precis det som är så viktigt i både vardag och jaktträning.

Så välkomna till en ny omgång av årets roligaste kurs 😉 . Vi kör igång den 4 februari och intensivtränar i drygt en månad och vi vågar nästan lova att du kommer märka skillnad på din och din hunds kontakt och samarbete efteråt. I skrivande stund finns det några early bird-platser kvar så tveka inte, bara anmäl:

Välkomna – vi är superpepp! 🙂 Lena och Lars

Bix, Lars, Lena och Flippa

PS: Här skrev jag om upprinnelsen till kursen när vi testade den första gången innan jul. DS

2 reaktioner på ”Två av de viktigaste pusselbitarna: Samarbete och kontakt”

 1. Anna-Lena Larsson

  Hej Lena! Åh vad jag känner igen mig i det du skriver! När jag körde bruks förr i tiden så belönade jag med lek. Men med jakträningen så har det blivit mer “seriöst”. Förmodligen för att man varit rädd för att hunden ska bli “stissig”, ljuda osv. Och man har blivit en tråkig person helt enkelt! Det är bara att inse faktum!
  Men nu har jag gått er “boosta-kurs”! Så jäkla bra alltså! Och jag har fått en helt annan attityd på min hund! Kommer jobba ännu mer med dessa övningar nu när vankas ljusare tider ute!
  Stort TACK till er för denna kursen!
  Hälsar
  Anna-Lena

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg