Förutom att kunna gå långa stunder vid min sida när jag går rakt fram behöver hunden förstås kunna följa med när jag svänger åt olika håll, när jag stannar och när jag tar något steg bakåt. Här är det perfekt att ta in lydnadsfotstänket och jobba med vändningar på stället.

Detaljträning

  • Högersvängarna kan bli lite vida och hunden hamnar långt ifrån mig, så där jobbar jag på att belöna hunden för att göra tighta svänger.
  • Vänstersvängarna är lite klurigare för där blir det lätt att jag får gå runt hunden när vi ska svänga – vilket är väldigt knöligt. Jag vill därför lära hunden att svänga på stället. För att göra det använder jag mig av Klossträningen som jag skrev om häromdagen och jag kan även ta hjälp av kopplet för att få hunden att vara på rätt plats. Sedan fasar jag ut kopplet. I filmen nedan visar jag hur det kan se ut.
Diesel följer mitt ben i vänstersvängen (den svarte hunden var mest bara nyfiken på vad vi höll på med 😉 ). I “skarpt läge” tittar hunden oftast inte så här mycket på mig så det gör inget att hon gör det här.
  • Helt om: Jag vill också lära hunden att svänga med mig 180 grader runt och direkt rikta uppmärksamheten framåt igen – väldigt användbart när jag går på linje och det helt plötsligt händer något bakom linjen. Kan hunden snabbt svänga med mig runt ökar chansen att den markerar det som händer.
  • Sätta sig när jag stannar: Hunden måste inte sätta sig när jag stannar, men jag tycker det är smidigt om den gör det så jag lär den det. Oftast gör jag det genom att jag har ett bra sittkommando sedan innan, så när jag stannar säger jag “sitt”, belönar, säger “här”, tar ett steg framåt, stannar, säger “sitt”, belönar och så vidare. När jag gjort det fem–sex gånger testar jag att bara stanna och ser om hunden sätter sig självmant. Gör den det belönar jag och repeterar några gånger utan att säga sitt. Gör den inte det fortsätter jag med kommando ett par gånger till.
  • Sätta sig rakt/gå nära mig: För att få hunden att sätta sig rakt och nära mig samt att även gå nära mig är jag noga med min belöningsplacering, men jag kan också ta hjälp av en kant så att hunden är mellan mig och kanten. Sedan fasar jag successivt ut den. I slutet av filmen nedan visar jag hur det kan se ut. Även tråkfotgåendet med koppel på är till nytta här – kopplet hjälper hunden att gå i rätt position. Sedan använder jag det och belönar när hunden går i rätt position även utan koppel.
  • Backa: Backa är ju inget som man gör några längre sträckor, men bakdelskontroll är alltid nyttigt så jag tränar även på att gå lite bakåt. Här använder jag oftast en kant i början för att få hunden att backa rakt. Jag har hunden stående mellan mig och kanten, tar ett steg bakåt och belönar hunden för att följa med. I filmen nedan visar jag hur det kan se ut med att gå nära mig och sätta sig när jag stannar, använd bara samma tänk men gå bakåt istället.
https://
I filmen visar jag hur jag lär hunden att följa vänster ben med hjälp av ett kort koppel och med hjälp av en kant – hjälper som jag sedan gradvis fasar ut.

Bonustips: Kolla in det här inlägget om “Flamingofotgående”

Dagens uppgift

  • Fundera på hur bra din hund är på att följa ditt vänstra ben – hur ser dina högersvängar, vänstersvängar, helt om, sättanden och backande ut?
  • Träna minst ett fotgåendepass (skriv upp hur många pass och minuter du tränar).
  • Berätta gärna om din egen träning och peppa andra genom att kommentera här på hemsidan och/eller på vår Facebooksida.
  • Om du inte varit med i utmaningen från början, läs mer om hur den går till här: Dag 1: Fotgåendeutmaning.


Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker
Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker

%d bloggare gillar detta: