Jenny och Sally: Vilt och vatten på schemat

Den här våren ha vi en gästbloggare: Jenny Nolhage med labradorvalpen Sally! Jenny har gått vår instruktörsutbildning och går vår valpkurs online just nu. Vi har förmånen att hänga med på Jenny och Sallys resa från kisspölar inomhus till strukturerad träning. Vill du läsa de tidigare inläggen har du dem i slutet av inlägget.

Sommaren är här. Börjar bli lite vardag igen efter flytten till Östergötland. Nu bor vi på landet och har goda möjligheter till att träna i skog och vid vatten. 

I slutet på mars prövade vi fågel vid några tillfällen. Första gången var hon lös och fick nosa som hon ville på en mås. Den var spännande, se här:

https://

Andra gången var hon också lös och då blev det lite för hetsigt. Hon bet och lekte med fåglarna, så utan att göra någon affär av det tog jag undan dem. Kollade i kapitlet ”Valpen och viltet” i valpträningsboken och hittade Lenas viltpromenad. Här ser du en film när vi prövar den med en trut. Sally tar den mot slutet med riktigt fint grepp trots att ena vingen lägger sig över hennes ögon. Tänker att det ska vara ett återkommande inslag att hon får bära vilt. Måste bara kontrollera mig själv och inte tjoa för mycket, känns som jag stör henne. Kanske tejpa för min egen mun? 

https://

Planen är att köra viltpromenaden återkommande för att stärka bärandet och greppet. Parallellt med det öva på handtarget för att någon gång när hon bär på fågel pröva handtargeten och se om jag får fågeln i handen.

Kommer på när jag skriver det här att hon i början gärna ville vara själv med de pälsiga och fluffiga leksakerna, dem som är riktigt åtråvärda. Hade glömt bort det för nu är hon så trygg med att det roliga bara fortsätter om hon kommer till mig. Gör en liten mental ”kom-ihåg” på detta inför unghundstiden, finns ju risk att det dyker upp igen då.

Filmade när jag och Sally tränade på grannarnas strand häromdagen. Planen var att först göra karusellen i vatten (som vi gjort på land många gånger) och med kriteriet att jag skulle få dummien i handen. Så jag hade en plan, men jag hade inte tänkt till ordentligt visar det sig. Så när filmen börjar har jag inte förberett Sally. Hon hade behövt vänja sig lite vid miljön. Och så hade det varit bra att först repetera karusellen på land. Dessutom var jag utsatt för en svår störning. Halva min hjärna var upptagen med att mobilen var igång och filmade. Jag var verkligen inte koncentrerad på Sally! Inte bara hundarna som behöver störningsträning alltså. Tydligt att när jag gör karusellen en gång på land först så går det bra i vattnet med. 

https://

Sedan fortsatte jag med att träna henne på att inte skaka. Det gäller ju att hon vänjer sig vid att vattnet rinner och att skakandet kommer först efter att hon levererat dummie eller fågel i min hand. Jag gör det på två sätt. ”Hjärntvättar” henne i att stå ut med känslan av att vattnet rinner. Det gör jag genom att kasta små hundkex i vattnet så hon beger sig ut och blir blöt. Sedan kallar jag in henne och belönar med riktigt gott godis under en lång stund. I slutet på filmen ser man effekten av det när hon sätter sig efter att jag tagit bort mjukosten. Jag väntar på skaket för att kunna lägga på kommandot för det men ger upp till slut. För det är den andra delen av ”skakträningen” – att när hon skakar säger jag ”skaka” och belönar för det. Alltså ”skaka” blir ett kommando för henne som utlöser rörelsen. 

https://

Första helgen i augusti ska jag hålla grundkurs för Labradorklubben Västmanland. Planen är att ha med Sally som ”kurshund” tillsammans med min äldsta tik Alma. Det ska bli jättekul att få hålla kurs igen! Men lite utmanande för mig också i träningen med Sally, vill ju gärna att hon och jag ska vara ett gott exempel …

Länk till min kurs i augusti hittar du här:

http://www.labradorvastmanland.se/Kurser?fbclid=IwAR3L7bCYQypabWzrXHNAkQIxD2twzdhlHYz2PM56E0LXheR3L5wUmN3lx5A

Tidigare inlägg med Jenny:

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg