Julkalender Lucka 11: Kan man verkligen träna en valp?

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 11Dagens julklapp är en mycket omtyckt bok om ett viktigt ämne; passivitetsträning och den berömda “av- och på-knappen”. Boken heter “Lugn och fokuserad hund” och är skriven av av Åsa Jakobsson – det är en klapp från författaren själv. Åsa driver bloggen Åsas hundar där hon generöst delar med sig av tankar kring sin träning – i både med- och motgångar. Åsa driver även Canis Hundskola Avdelning Skåne och hon är en väldigt omtyckt instruktör som ofta beskrivs med orden klok och lugn. 
(Boken går för övrigt att beställa på Adlibris).

Apportering till vardag och fest stödjer Hundsportens insamling till Musikhjälpen, gör det du också!Dessutom stödjer vi som sagt Hundsportens insamling till Musikhjälpen, och skänker därför tre kronor per önskning idag 11 december till insamlingen. Passa på att önska er av oss, och samtidigt bidra till insamlingen! Och vill ni ha chans att vinna någon av de fina priserna från insamlingen, så skänk även 50 kr eller mer till Hundsportens insamling till Musikhjälpen och önska er ett pris från den insamlingen!


Canis Hundskola avdelning Skåne

Träna en valp – är det verkligen bra?

Både jag och Elsa tränar våra valpar från det att de flyttar hem till oss. Eftersom valpen är som ett oskrivet blad vill vi vara med från början och skriva på det där bladet. Valpar är påhittiga och lär sig hela tiden – oavsett om vi är med och påverkar vad de ska lära sig eller inte. Det är bättre att få det rätt (dvs. som vi vill) från början än att vi måste träna bort en massa saker som vi inte vill att valpen ska hålla på med. Därför tränar vi dem enligt devisen TRÄNA, FÖRHINDRA, AVBRYT, som vi utvecklar mer i vår bok Apportering till vardag och fest.

Dagens julklapp: Boken Lugn och fokuserad hund
Dagens julklapp: Boken “Lugn och fokuserad hund”

Visst handlar det mesta om att få vardagen att fungera och med en liten valp vill vi fram för allt erbjuda trygghet och kärlek och möjlighet att upptäcka och förstå vår värld – den som valpen nu ska leva tillsammans med oss i. Vi gör allt det där som vi gissar att de flesta gör med sina valpar – vi presenterar den för olika miljöer, vi passivitetstränar i tid och otid, och låter den bekanta sig med olika snälla hundar och människor, lär den att gå i koppel, att sitta innan den får gå ut genom grinden och så vidare.

Eftersom vi tränar och tävlar med våra hundar vill vi även lägga en bra grund för de kommande utmaningarna som vi står inför i träningen. Alltså börjar vi direkt med att lägga en bra grund för det som komma skall.

Det är där leken kommer in. Vi leker in grundfärdigheter hos valpen, som vi senare kommer ha nytta av i jakten eller lydnaden eller vilken gren vi nu tävlar i. Ett superbra exempel på en lek som vi gärna lär en liten valp är den som vi beskriver i lucka nummer två – bytaleken. Men innan vi ens kan börja med den leken, eller någon annan lek för den delen, så lär vi hunden att leka.

Vi lär valpen att älska att leka med oss
Vi lär valpen att älska att leka med oss

Vissa hundar har lek i sig direkt. De jagar leksaken som vi drar över marken, de griper med kraft och tryck i den och kampar entusiastiskt och de springer efter en boll – och kommer tillbaka med den. Men de flesta behöver lära sig någon del – till exempel att hålla hårt i leksaken och dra bakåt eller komma in med leksaken.

När hunden kan leka entusiastiskt och glatt kan vi behöva komma överens om några spelregler kring leken också. Förr eller senare behöver valpen lära sig att släppa på kommando och vi vill också att hunden efter ett tag lär sig att ta leksaken endast på kommando och inte bara kasta sig över den bara för att den syns (självbehärskning).

Förutom att vi utvecklar flera grundfärdigheter som gripa, hålla och släppa genom lek så börjar vi också väldigt tidigt lägga grunden för ett annat av de viktigaste beteendena i apporteringsarbetet: Avlämningar.

Under lekfulla former börjar vi tidigt med avlämningsträningen
Under lekfulla former börjar vi tidigt med avlämningsträningen

Vi leker fram avlämningar också genom att på olika sätt belöna och uppmuntra valpen när den kommer in till oss med föremål. Dessutom börjar vi väldigt tidigt med handtargetövningar. En superlätt övning som börjar med att vi sträcker fram handen mot valpen. Säg den valp som inte sträcker sig mot handen för att nosa på den! Och då klickar vi och sedan är vi igång med att träna in handtarget.

Andra små, enkla grundövningar som vi gärna gör är att klicka och belöna hunden för att den söker sig upp bredvid vår vänstra sida och att den gör ingångar på vår vänstra sida.

Vi belönar valpen för att den vill vara på vår vänstra sida
Vi belönar valpen för att den vill vara vid vår vänstra sida

Dessutom lär vi den fort självkontroll och stadga genom omvänt lockande (som du kunde läsa mer om i lucka nummer fyra).

Ibland blir vissa människor lite oroliga över att vi tränar våra valpar så uttalat med fokus på det de senare ska prestera – kan det verkligen vara bra? Vi kan i och för sig förstå den oron – för när det gäller valpar tycker vi förstås också att det är väldigt viktigt att det blir en bra balans i allt vi gör, så vi inte får en stressad och hyperaktiv hund till exempel.

Det man bör ha i åtanke är att vi aldrig medvetet pressar våra hundar och att vi inte heller (medvetet) korrigerar dem så att det blir obehagligt för hunden.

Viktigast av allt är att våra valpar känner sig trygga med oss i vår värld
Viktigast av allt är att våra valpar känner sig trygga med oss i vår värld

Många träningssätt har en kravfas då hunden förväntas kunna det vi lärt dem och om de inte gör som vi säger så korrigeras de fysiskt. De flesta som har ett korrigeringstänk i sin träning vill nog inte vara hårda mot en liten valp, och kanske väntar de därför med den mer medvetna träningen av valpen. Hunden ska vara gammal nog att “klara av” en ordentlig korrigering. Men som klickertränare har vi ingen kravfas. Allt handlar om att vi som tränare har ett ansvar att se till att hunden KLARAR AV att göra som vi vill. Klarar inte hunden av att göra det vi ber den om måste vi förbättra något i vår träning. Vi skyller aldrig på hunden.

I och med detta lägger vi väldigt lite press på våra hundar – också när de är valpar, även när vi tränar dem medvetet när de är mycket små.

Sammanfattningsvis: Vi gör lekfulla grundläggande övningar med våra valpar där vi leker mycket och grundtränar gripa, hålla fast, släppa, avlämningar, stadga samt följa efter (fotgående). Utöver detta lär vi hunden att slappna av och vistas i olika miljöer och situationer.

Regel nummer ett när vi tränar våra valpar är ALLTID:

Valpar lär sig hela tiden ...
Valpar lär sig hela tiden …

Studera den valp du har framför dig. Vad behöver den mer av? Mindre av? Är den mogen, omogen (vissa hundar verkar ha alla hjärnceller på plats från dag ett medan andra behöver flera år på sig)? Anpassa träningen efter den individ du har. Tänk på balans mellan aktivitet och passivitet, aktiva och lugna övningar.

Regel nummer två:
Träna korta pass. Ibland är en minut tillräckligt eller kanske fem klick, innan en liten paus är på sin plats.

Regel nummer tre:
Ha bra belöningar – både godis och olika sorters lek.

Avslutningsvis en lite film på enkel och bra valpträning, där Elsa coachar Shirley och hennes 17 veckor gamla labbevalp Bailyol:

Köp boken Apportering till vardag och fest för endast 195 kr tom 11 december

IDAG ÄR SISTA DAGEN MED JULRABATT PÅ BOKEN! PASSA PÅ ATT BESTÄLLA INNAN KLOCKAN 23:59!!!

 

 

Vinnare lucka 9

Idag säger vi grattis till Maria Jansson som vann klappen i lucka nummer 9 (ett presentkort från Hundsystrarna) med följande rim:
Idag på Anna-dagen ska lutfisken i blöt,
jag behöver utrustning till min spaniel så han kan göra en stöt.
Ett presentkort från hundsystrarna skulle sitta bra,
så jag hoppas att ni mitt namn dra
God Jul!

Vi mejlar dig Maria!

Lucka 11 – Boken “Lugn och fokuserad hund”

Canis Hundskola avdelning SkåneFör att önska dig dagens julklapp, “Lugn och fokuserad hund”, av Åsa Jakobsson från Canis Hundskola avdelning Skåne skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 11 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 11

Grattis Erica Antonsson som vann klappen i lucka 11 – boken “Lugn och fokuserad hund” av Åsa Jakobsson (då vi också skänkte  tre kronor för varje önskning till Musikhjälpens insamling för att alla gravida tjejers rätt att överleva sin graviditet):

“Klokt initiativ, som hjälper gravida kvinnor till ett värdigt liv. Om flera skänker en slant hamnar fler kvinnor och barn på rätt sida av livets kant. Jag hoppas på bra läsning i jul, så att vår passivitetsträning blir kul!”

Vi mejlar dig Erica!

Varukorg