Julkalender Lucka 11: Kan man verkligen träna en valp?

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 11Dagens julklapp är en mycket omtyckt bok om ett viktigt ämne; passivitetsträning och den berömda “av- och på-knappen”. Boken heter “Lugn och fokuserad hund” och är skriven av av Åsa Jakobsson – det är en klapp från författaren själv. Åsa driver bloggen Åsas hundar där hon generöst delar med sig av tankar kring sin träning – i både med- och motgångar. Åsa driver även Canis Hundskola Avdelning Skåne och hon är en väldigt omtyckt instruktör som ofta beskrivs med orden klok och lugn. 
(Boken går för övrigt att beställa på Adlibris).

Apportering till vardag och fest stödjer Hundsportens insamling till Musikhjälpen, gör det du också!Dessutom stödjer vi som sagt Hundsportens insamling till Musikhjälpen, och skänker därför tre kronor per önskning idag 11 december till insamlingen. Passa på att önska er av oss, och samtidigt bidra till insamlingen! Och vill ni ha chans att vinna någon av de fina priserna från insamlingen, så skänk även 50 kr eller mer till Hundsportens insamling till Musikhjälpen och önska er ett pris från den insamlingen!


Canis Hundskola avdelning Skåne

Träna en valp – är det verkligen bra?

Både jag och Elsa tränar våra valpar från det att de flyttar hem till oss. Eftersom valpen är som ett oskrivet blad vill vi vara med från början och skriva på det där bladet. Valpar är påhittiga och lär sig hela tiden – oavsett om vi är med och påverkar vad de ska lära sig eller inte. Det är bättre att få det rätt (dvs. som vi vill) från början än att vi måste träna bort en massa saker som vi inte vill att valpen ska hålla på med. Därför tränar vi dem enligt devisen TRÄNA, FÖRHINDRA, AVBRYT, som vi utvecklar mer i vår bok Apportering till vardag och fest.

Dagens julklapp: Boken Lugn och fokuserad hund
Dagens julklapp: Boken “Lugn och fokuserad hund”

Visst handlar det mesta om att få vardagen att fungera och med en liten valp vill vi fram för allt erbjuda trygghet och kärlek och möjlighet att upptäcka och förstå vår värld – den som valpen nu ska leva tillsammans med oss i. Vi gör allt det där som vi gissar att de flesta gör med sina valpar – vi presenterar den för olika miljöer, vi passivitetstränar i tid och otid, och låter den bekanta sig med olika snälla hundar och människor, lär den att gå i koppel, att sitta innan den får gå ut genom grinden och så vidare.

Eftersom vi tränar och tävlar med våra hundar vill vi även lägga en bra grund för de kommande utmaningarna som vi står inför i träningen. Alltså börjar vi direkt med att lägga en bra grund för det som komma skall.

Det är där leken kommer in. Vi leker in grundfärdigheter hos valpen, som vi senare kommer ha nytta av i jakten eller lydnaden eller vilken gren vi nu tävlar i. Ett superbra exempel på en lek som vi gärna lär en liten valp är den som vi beskriver i lucka nummer två – bytaleken. Men innan vi ens kan börja med den leken, eller någon annan lek för den delen, så lär vi hunden att leka.

Vi lär valpen att älska att leka med oss
Vi lär valpen att älska att leka med oss

Vissa hundar har lek i sig direkt. De jagar leksaken som vi drar över marken, de griper med kraft och tryck i den och kampar entusiastiskt och de springer efter en boll – och kommer tillbaka med den. Men de flesta behöver lära sig någon del – till exempel att hålla hårt i leksaken och dra bakåt eller komma in med leksaken.

När hunden kan leka entusiastiskt och glatt kan vi behöva komma överens om några spelregler kring leken också. Förr eller senare behöver valpen lära sig att släppa på kommando och vi vill också att hunden efter ett tag lär sig att ta leksaken endast på kommando och inte bara kasta sig över den bara för att den syns (självbehärskning).

Förutom att vi utvecklar flera grundfärdigheter som gripa, hålla och släppa genom lek så börjar vi också väldigt tidigt lägga grunden för ett annat av de viktigaste beteendena i apporteringsarbetet: Avlämningar.

Under lekfulla former börjar vi tidigt med avlämningsträningen
Under lekfulla former börjar vi tidigt med avlämningsträningen

Vi leker fram avlämningar också genom att på olika sätt belöna och uppmuntra valpen när den kommer in till oss med föremål. Dessutom börjar vi väldigt tidigt med handtargetövningar. En superlätt övning som börjar med att vi sträcker fram handen mot valpen. Säg den valp som inte sträcker sig mot handen för att nosa på den! Och då klickar vi och sedan är vi igång med att träna in handtarget.

Andra små, enkla grundövningar som vi gärna gör är att klicka och belöna hunden för att den söker sig upp bredvid vår vänstra sida och att den gör ingångar på vår vänstra sida.

Vi belönar valpen för att den vill vara på vår vänstra sida
Vi belönar valpen för att den vill vara vid vår vänstra sida

Dessutom lär vi den fort självkontroll och stadga genom omvänt lockande (som du kunde läsa mer om i lucka nummer fyra).

Ibland blir vissa människor lite oroliga över att vi tränar våra valpar så uttalat med fokus på det de senare ska prestera – kan det verkligen vara bra? Vi kan i och för sig förstå den oron – för när det gäller valpar tycker vi förstås också att det är väldigt viktigt att det blir en bra balans i allt vi gör, så vi inte får en stressad och hyperaktiv hund till exempel.

Det man bör ha i åtanke är att vi aldrig medvetet pressar våra hundar och att vi inte heller (medvetet) korrigerar dem så att det blir obehagligt för hunden.

Viktigast av allt är att våra valpar känner sig trygga med oss i vår värld
Viktigast av allt är att våra valpar känner sig trygga med oss i vår värld

Många träningssätt har en kravfas då hunden förväntas kunna det vi lärt dem och om de inte gör som vi säger så korrigeras de fysiskt. De flesta som har ett korrigeringstänk i sin träning vill nog inte vara hårda mot en liten valp, och kanske väntar de därför med den mer medvetna träningen av valpen. Hunden ska vara gammal nog att “klara av” en ordentlig korrigering. Men som klickertränare har vi ingen kravfas. Allt handlar om att vi som tränare har ett ansvar att se till att hunden KLARAR AV att göra som vi vill. Klarar inte hunden av att göra det vi ber den om måste vi förbättra något i vår träning. Vi skyller aldrig på hunden.

I och med detta lägger vi väldigt lite press på våra hundar – också när de är valpar, även när vi tränar dem medvetet när de är mycket små.

Sammanfattningsvis: Vi gör lekfulla grundläggande övningar med våra valpar där vi leker mycket och grundtränar gripa, hålla fast, släppa, avlämningar, stadga samt följa efter (fotgående). Utöver detta lär vi hunden att slappna av och vistas i olika miljöer och situationer.

Regel nummer ett när vi tränar våra valpar är ALLTID:

Valpar lär sig hela tiden ...
Valpar lär sig hela tiden …

Studera den valp du har framför dig. Vad behöver den mer av? Mindre av? Är den mogen, omogen (vissa hundar verkar ha alla hjärnceller på plats från dag ett medan andra behöver flera år på sig)? Anpassa träningen efter den individ du har. Tänk på balans mellan aktivitet och passivitet, aktiva och lugna övningar.

Regel nummer två:
Träna korta pass. Ibland är en minut tillräckligt eller kanske fem klick, innan en liten paus är på sin plats.

Regel nummer tre:
Ha bra belöningar – både godis och olika sorters lek.

Avslutningsvis en lite film på enkel och bra valpträning, där Elsa coachar Shirley och hennes 17 veckor gamla labbevalp Bailyol:

Köp boken Apportering till vardag och fest för endast 195 kr tom 11 december

IDAG ÄR SISTA DAGEN MED JULRABATT PÅ BOKEN! PASSA PÅ ATT BESTÄLLA INNAN KLOCKAN 23:59!!!

 

 

Vinnare lucka 9

Idag säger vi grattis till Maria Jansson som vann klappen i lucka nummer 9 (ett presentkort från Hundsystrarna) med följande rim:
Idag på Anna-dagen ska lutfisken i blöt,
jag behöver utrustning till min spaniel så han kan göra en stöt.
Ett presentkort från hundsystrarna skulle sitta bra,
så jag hoppas att ni mitt namn dra
God Jul!

Vi mejlar dig Maria!

Lucka 11 – Boken “Lugn och fokuserad hund”

Canis Hundskola avdelning SkåneFör att önska dig dagens julklapp, “Lugn och fokuserad hund”, av Åsa Jakobsson från Canis Hundskola avdelning Skåne skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 11 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 11

Grattis Erica Antonsson som vann klappen i lucka 11 – boken “Lugn och fokuserad hund” av Åsa Jakobsson (då vi också skänkte  tre kronor för varje önskning till Musikhjälpens insamling för att alla gravida tjejers rätt att överleva sin graviditet):

“Klokt initiativ, som hjälper gravida kvinnor till ett värdigt liv. Om flera skänker en slant hamnar fler kvinnor och barn på rätt sida av livets kant. Jag hoppas på bra läsning i jul, så att vår passivitetsträning blir kul!”

Vi mejlar dig Erica!

54 reaktioner på ”Julkalender Lucka 11: Kan man verkligen träna en valp?”

 1. Anette Kristoffersson

  Den här boken skulle vara perfekt för vår familj som ska titta på vår tilltänkta Jack Russelvalp redan imorgon!

 2. Madeleine Andersson

  Den här boken passar mig perfekt. Jag har en 5 1/2 månaders cockervalp och vad vore inte bättre än att få denna bok att läsa. 🙂

 3. Passivitetsträning tycker jag är den viktigaste träningen men ofta ack så tråkig. Jag skulle gärna vilja läsa Åsas bok för att få nya tankar om lugn och passivitet. Bra initiativ med musikhjälpen också!!

 4. Jessica Andersson

  Åh, den skulle jag vilja ha. Valpplanerna är långt framskridna och det kan inte bli för mycket passivitetsträning i de raser vi tittar på.

 5. Camilla Michelle

  Jag har länge velat haft den boken samt gått kursen som Åsa håller i. Jag önskar mig den boken då jag tror att vi skulle få bra tips och tankar för att utveckla vår träningsgemenskap ytterligare.

 6. Johanna Karlsson Svensc

  Det är bland det viktigaste och så tråkigt. Skulle vilja ha den boken och lära mig mer hur att träna.

 7. Charlotte Callenryd

  Jag älskar böcker om hundträning och särskilt såna som handlar om positiv förstärkning. Min flat är drygt 5 mån och det är ju nu man lägger grunden till framtiden. Jag önskar mej boken lugn och fokuserad hund.

 8. Pingback: Vi stödjer Hundsportens insamling till Musikhjälpen

 9. Jag önskar mig den för att kunna bidra till Musikhjälpen. 🙂
  Har den redan och den är jättebra. Skulle jag vinna blir den således en julklapp, eller kanske en vinst till någon som går kurs för mig?

 10. Åh! Den här boken önskar jag mig verkligen. Har en liten fem månaders valp här hemma som är överallt och ingenstans. Jag försöker passivitetsträna med henne, och det går framåt, men vill gärna ha mer idéer på hur man kan gå till väga. Den där av och på knappen kan vara svår att hitta på en liten levnadsglad dvärgpinschertös…

 11. Katarina Sund Fd Larsson

  Varje år skänker jag en slant till Musikhjälpen och gör så i år också. Kan jag då önska en bok som jag varit nyfiken på länge och samtidigt kunna stödja Musikhjälpen är det ju perfekt.

 12. Anne Lillträsk

  Passivitetsträning visste jag inget om för sju år sedan då första tollaren kom till vår familj. Han funkar jättebra i jakten men jag kan inte delta med honom i prov pga pip och stress. Denhär boken skulle jag behöva för att lyckas bättre med nästa tollare….

 13. Settern är nu 10 månader. Näsa och självständighet är fullt utvecklat, men av- och påknappen, förmågan att fokusera och sortera information är inte riiiktigt lika utvecklade. Frågar jag folk med stående är jag för “mesig” mot henne och har för dåligt “ledarskap”, vilket är tidernas mest okonkreta tips.

  Jag behöver verkligen den här boken, för jag vill verkligen ha verktygen att kunna jobba med min hund på ett positivt sätt!

 14. En labradorvalp min vän ska ha
  Det tycker jag är jättebra!
  För henne blir den bästa klappen:
  Boken om Av- och På-knappen!
  Stödja Musikhjälpen är en god idé!
  Där vill jag självklart vara med!

 15. Jag önskar att jag har turen att med mig och får den här boken. För att vi kommer få tillökning i familjen nästa år i form av en tollare och en bra av och på knapp är ett måste för att lyckas med träning och på tävling.

 16. Hej! Jag ska bli med min första valp i vår och har varit väldigt angelägen om att läsa mig in på valpträning för att ha en bra och ”bred” utgångspunkt. Eftersom jag ska ha en jaktlabrador är just passivitetsträning någonting jag kommer lägga stor vikt vid och jag tror därför att boken kommer generera en hel del nyttig kunskap. Det gäller att vara väl förberedd! 🙂

 17. Anna-Karin Johansson

  Har inte hört talas om boken innan men läst lite om den och den verkar intressant. Skulle vara rolig att vinna!

 18. Erica Antonsson

  Klokt initiativ, som hjälper gravida kvinnor till ett värdigt liv. Om flera skänker en slant hamnar fler kvinnor och barn på rätt sida av livets kant. Jag hoppas på bra läsning i jul, så att vår passivitetsträning blir kul!

 19. Åh! Det här låter som den perfekta boken för min minsting (ja – för matte då – att förmedla till minstingen

 20. Annika Karlsson

  Min tollarpojk och jag har så ofta olika åsikter om detta begrepp “Lugn och fokuserad” 🙂 En julklapp som denna vore toppen!

 21. Jag skulle verkligen ha nytta av denna boken med min nuvarande hund. Han har haft stressproblem sen har var liten och haft svårt att hitta “av-knappen” själv, dessa problem är tyvärr även smärtrelaterade vilket gör att jag alltid behöver vara med och stötta honom för att han ska kunna komma ner i varv. Jag vill gärna ha mer kunskap och tips på hur jag kan hjälpa honom att hitta ro i sin vardag. Runt 2015 ska även en till vovve få komma in i vår familj och detta känns som en bra bok för den grundläggande träningen – så man gör rätt från början.

 22. Maria Pettersson

  Med min nya valp ska jag prioritera lugn och fokus
  genom belöningsbaserad träning, inget hokuspokus!
  Med bokens ledord samarbete, glädje och respekt
  får det här bli vinterns stora projekt!

 23. Än en bok som jag inte känner till… Den låter som den perfekta läsningen under julledigheten, både med tanke på att jag planerar för en valp och en valpfortsättningskurs till våren! Och om boken finns med i er kalender så kan den bara innehålla bra tipps

 24. Vilken fin insatts till Musikhjälpen ! En bok jag skulle behöva läsa och lära mig leva lite efter. Lever gärna hela mitt liv i 200 och då får hundarna hänga med på det 😉

 25. En ny och spännande bok till jul
  med övningar för min hund – så kul
  stadga i alla former
  behöver tränas – liksom normer

 26. Låter verkligen som en bok jag skulle behöva! vi kämpar med stress och höga förväntningar i apporteringsträningen ,men det går trögt och jag vet inte riktigt hur jag ska hantera det. det är såklart roligt med en hund som vill jättemycket men man får en del med på köpet…

 27. Jag är nu inne på min tredje flat coated retriever, min två tidigare har jag aldrig lyckats få till pris på grund av pip i passivitet. Nu har jag en ny vovve snart 9 månader som jag tränar för att få lugn i passiviteten, den här boken vore en perfekt julklapp till mig själv!

 28. Min nuvarande fina hundkompis är min tredje hund. Hon är en tik på snart 2,5 år som inte alls är som de tidigare hundarna har varit. Vi kan väl säga som så att lilla frökens av- och påknapp oftast är ur funktion… Jag jobbar med detta dagligen och skam den som ger sig! Har jag lyckan att vinna boken hoppas jag på att få ytterligare tips i träningen, och inspiration och pepp för att ta nya tag igen – och igen – och igen… 🙂

  Om inte annat så blir det ytterligare några slantar till Musikhjälpen! Härligt med en tävling som alla vinner på!

 29. När man får hem en liten valp,
  som upptäcker världen och ska kolla allt.
  På lagom nivå man tränar med lek,
  då lär den sig fokus och passivitet.

  Dagens lucka till Musikhjälpen samlar in,
  en liten peng som går till bra ting.
  Ha boken själv eller ge den som gåva,
  att den är bra, det kan vi lova!

 30. Catarina Söderlind

  En bok min lilla Tollar tjej skulle behöva läsa, eller kanske är det jag som ska läsa och få tips på hur vi går vidare i detta som är så viktigt. Vi skulle behöva lite nya tips.:)

 31. Vilken bra bok 🙂
  Behövs för att göra matte klok.
  Vovven om 6 månader vet vad lek och bus är
  men lugnet och passiviteten är väl sisådär.

 32. Åh den här boken skulle bli en perfekt julklapp till min träningskompis, med en galen unghund som är allt annat än lugn och fokuserad!

 33. Anette Lindgren

  Eston är en lugn och fokuserad hund efter sina egna mått. Matte önskar mer av båda och önskar därför boken 🙂

 34. Detta hade varit en perfekt julklapp! Är inne på min tredje retriever just och och inom jakten är passivitetsträning verkligen À och O. Är verkligen nyfiken på denna bok 🙂

 35. Jag och min 6-åriga bushund älskar varandra och vi älskar att träna. Tyvärr har Leo problem med osäkerhet och stressar lätt upp sig när vi tränar med andra hundar och människor i närheten. Jag hoppas att boken ska ge mig fler tips på att hjälpa honom bli lugn och därför önskar jag mig boken i julklapp.

 36. Vår unghund kan ej vara stilla,
  han springer som en vilde i vår villa
  Det vore den perfekta julklappen,
  en bok om hur man hittar av-knappen

 37. Denna bok hade varit en perfekt julklapp till min mamma som efter många år av hunduppehåll och då enbart varit med mig Sverige runt med mina hundar skaffat sig ett eget litet busfrö! Mamma beskriver sig själv som lite ringrostig och att så mycket har förändrats sen hon hade en egen hund sist. Den nya lilla stjärnan är en tjej som har energi så det räcker åt hela familjen och lite till!! Så en väl fungerande av och på knapp hade inte bara underlättat livet för valpen själv utan även gett mamma lite andrum då och då 🙂

 38. Ulrika Ika Engström

  Denna boken skulle vara bra att ha, så “jag kan bli mer lugn och fokuserad” när vi tränar, vovvarna och jag, tack!!!

 39. Pingback: Valpebok | Retrieveren.com

 40. Pingback: Bytalekens lov - Apportering till vardag och fest

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg