+46 70-300 80 99 (vardagar kl 9-18, nås lättast via mail) info@apporteringtillvardagochfest.se
Hem » Jaktfot » Julkalender Lucka 3: Följa vänster ben

Julkalender hos Apportering till vardag och fest lucka 3Dagens julklapp kommer väl till pass nu i kylan – det är ett fleecetäcke från Mad Flatter. Med fleecetäcket håller du hundens muskler varma inför och efter alla vinterns träningspass. Mad Flatter drivs av Jessica Andersson och säljer både regntäcken, fleecetäcken, kyltäcken och roliga leksaker. Spana in deras hemsida och passa på att önska dig dagens julklapp!


Mad Flatter

Skillnaden mellan lätt markering och svår dirigering

I somras när vi var i England fick vi flera bra tips på fotgåendeträning. Bland annat tränade vi på att följa vänster ben. Om vi lär hunden att följa vårt vänstra ben nästan oavsett hur vi rör oss har vi en mycket större chans att hjälpa hunden och påverka vad den ser. Det kan visa sig vara skillnaden mellan en markering och en dirigering – om jag vänder mig om och hunden inte följer med kanske den missar markeringen och istället för att kunna skicka hunden på en ganska lätt markering får jag skicka hunden på en dold dirigering. 

Dagens julklapp är ett fleecetäcke från MadFlatter

Dagens julklapp är ett fleecetäcke från MadFlatter

Vi började öva på det “hemma på gräsmattan” genom att gå på en linje, vända oss om och successivt shejpa hunden att snabbare och snabbare följa vårt ben. Ett par dagar senare var vi ute på walkup i hjortparken, och då hamnade markeringarna omväxlande framför och bakom oss – då fick vi möjlighet att träna på det i “skarpt” läge.

Övning på gräsmattan

Övning på gräsmattan

 

Först gick vi rakt fram...

Först gick vi rakt fram …

 

Sedan vände vi åt andra hållet. Här hade vi hållt på ett tag så det ser ju ganska välkoordinerat ut :)

Sedan vände vi åt andra hållet. Här hade vi hållit på ett tag så det ser ju ganska välkoordinerat ut 🙂

Att vända sig helt om gäller ju främst när du går på linje, men även på jaktprov och working test behöver du vända åt olika håll för att ställa upp hunden och förbereda den för skicket. Oftast är det svårare att ställa upp åt vänster, för då måste hunden flytta sig undan för föraren (vilket kan vara svårt för en het hund som går långt fram i fotgåendet), så just vänstersvängar behöver du lägga lite extra träningstid på. Dessutom ser det mycket snyggare och mer samlat ut om du snabbt kan förbereda hunden för skicket och få iväg hunden åt rätt håll, än om du håller på att snubbla på hunden eller hunden sätter sig snett.

En väldigt bra grund för det här är helt klart om du tränat lydnad och vändningar på stället. Det tar ett tag för en stor hund att lära sig bakdelskontroll (dvs bli medveten om att den har en bakdel som den kan flytta på), så det är något vi börjar träna tidigt med våra valpar. Inledningsvis använder vi en “kloss” som vi lär hunden att sätta framtassarna på för att de hela tiden ska vara på samma ställe (så att hunden flyttar bakdelen runt framdelen, inom ridsporten kallas det för just framdelsvändning). Här finns en liten film på hur man kan lära in det http://www.canis.se/film.php?filmid=62

GRATTIS säger vi också till vinnarna i lucka 1!

Fantastiskt roligt med så många som vill ha boken! Det var snudd på omöjligt att välja och vi bestämde oss raskt för att inte bara ge bort EN bok utan tre. Följande tre personer får “Apportering till vardag och fest” i julklapp:

Helena med Yenna

Jag har efter mer än 20 års hundträning upptäckt klickerträningens glädje både för mig som förare och min hund. Positiv träning som jag ser fungerar så mycket bättre. Boken har så många goda tips att bjuda på. Jag har med min nya valp börjat klicka in avlämningar och tränar nu enligt boken. Jag har en kompis som jag försöker få med på tåget. Hon har fått läsa lite i min bok men den måste jag ju ha på mitt sängbord och läsa i varje kväll. Hon skulle behöva en egen :)

Maria Maja Johansson

Åh, det här vore en perfekt julklapp till vår setters uppfödare! Klickerträning är ju ännu inte jättestort bland de stående fågelhundarna så vi skulle behöva sprida ordet lite :)

Lotta Zetterlund

Åh det är ju den perfekta julklappen till min mans dotter, som precis påbörjat sin resa in i retrieverns härliga värld tillsammans med sin nya familjemedlem, goldenkillen Sacke. Hon skulle behöva denna bok för att få en bra start tillsammans med honom men eftersom hon studerar vet jag att kassan är skral. Själv ska jag ge henne ett gäng dummisar i julklapp. Glad första advent önskar Lotta & hundarna!

Vinnarna får mail av oss!

Och för alla er som önskade er boken men inte fick den: Håll ut till lucka 6  – då kommer ett erbjudande som kan intressera er! /Elsa & Lena

Lucka 3 – Fleecetäcke från Mad Flatter

Mad FlatterFör att önska dig fleecetäcket från Mad Flatter i julklapp skriver du i kommentarsfältet på vår Facebooksida (på dagens blogginlägg) eller här på hemsidan och motiverar varför just DU behöver/vill ha själv/vill ge bort den här julklappen. (Önskningarna kommer automatiskt att publiceras från Facebook till hemsidan). Ser du inte din önskning på vår hemsida inom en timme, skicka ett mejl till oss på info@klickerforlaget.se. Men du måste önska dig julklappen IDAG – det vill säga den 3 december. Klockan 23:59 stängs nämligen möjligheten att önska sig dagens julklapp.

Läs mer här om hur julklappsönskningarna går till.

Vinnare lucka 3 

Grattis till vinnaren av lucka 3: Lena Muchardt, som rimmade så här för att få ett täcke från Mad Flatter:

När vi blandar träning och passivitet,
då är ett täcke av fleece det bästa vi vet.
Om det är kyligt och rått,
ett täcke från Mad Flatter värmer gott!

Grattis Lena, vi hör av oss på mejlen till dig!

 

 

%d bloggare gillar detta: