Ett år då vi upptäckte världen

2017 kommer vara året vi minns som året då vi reste runt i världen tack vare vår bok Apportering till vardag och fest. Eftersom den är översatt till engelska har det blivit så att folk ber oss komma över och hålla kurs lite här och var vilket är fantastiskt roligt. Ännu roligare har det då varit att få hålla kurs tillsammans! Det gör vi inte så ofta längre tyvärr, utan åker ofta på varsitt håll.

Vi har varit i USA och besökt Clicker Expo och minglat med hundtränare där. Det resulterade bland annat i att vi intervjuades i den amerikanska hundtränaren Hannah Brannigans charmiga och trevliga podd med det helt underbara namnet “Drinking from the toilet”. Vi passade på att turista i New York när vi ändå var i USA – underbart att förena nytta med nöje. 🙂

Vi hade dessutom en fantastiskt rolig helg i Finland, då vi mötte varsitt gäng ambitiösa, positiva ekipage med jaktambitioner. Lena träffade en hel drös spanielar och Elsa ett gäng retrievers och detta var Lenas debut att hålla kurs på engelska – puh – nervöst men med lite god vilja från alla snälla kursdeltagare så gick det bra. Vi har nog aldrig haft en så stor kurs förut – det vimlade av observatörer. Det var kul!

Några helger senare flög vi till England och höll en gemensam grundkurs i apportering – lite mer inriktad på förare och hundar som vill aktivera sina hundar på ett roligt sätt. Även här var det fantastiskt trevligt och roligt och det vi kunde skratta ihop när Lena sa saker som “the dog is disturbed” – hunden är (mentalt) störd när hon menade att den var störd av miljön … 😀

Vi tog en sväng om Danmark, Norge och Schweiz också det här året.

Och så hade vi alla våra kurser i Sverige: i Sundsvall, Uddevalla, Kungsbacka, Ale, Borås, Landvetter, Motala, Göteborg, Arvika … och så hade vi sommarläger i Väla utanför Borås i år.

Dessutom utvecklade vi våra onlinekurser: Gratiskursen “Fem enkla steg för att uppnå perfekta avlämningar” blev poppis, likaså valpkursen “Hallå vem har vi här då”. (De går fortfarande att anmäla till!). Precis innan jul släppte vi också vår senaste onlinekurs, Inkallning enligt Apportering till vardag och fest (som det dessutom är introduktionspris på till och med midnatt idag).

Vår engelska sida Retrieving for All Occasions utvecklades också en hel del och vi började erbjuda våra onlinkurser som bygger på boken även där. Dessutom inledde vi ett nytt spännande samarbete med de norska hundtränarna Thomas Stokke och Astrid Weider Ellefsen när vi startade upp “Reward based spaniel training – foundation class”.

För oss som hundtränare har det varit ett lärorikt år. Lena har kommit ut på nio (!) jaktprov tack vare att hon fått låna cockern Kat – som går i segrarklass – och kunde därför starta sitt första SM. Det gav mersmak så nu satsar Lena på att ha en hund redo för SM varje år. 😉 I januari kommer det ett blogginlägg om lite vad som hände och vad de lärt sig under provsäsongen – massor med lärande, många nya insikter och nya saker på att tänka på i träningen. Lena lär sig den hårda vägen och genom att göra en klantig förarmiss slog hon rekord i hur kort tid hon varit inne på ett prov – 15 sekunder Lenas cockertjej Tassla har blivit en erfaren jakthund och denna jaktsäsong har deras teamkänsla i jakten blivit stark. Lena har börjat skjuta och målet för nästa år är att kunna jaga över egen hund, hitintills har hon skjutit över andras. Det är rätt mycket att hålla reda på i en spanieljakt. Man ska föra hund – att då vara skytt samtidigt kräver att man har en hund som man kan lita på gör sitt jobb rätt självständigt och att man är trygg med skyttet. Men oj vad kul det är!

Både Elsa och Lena har unghundar som gör oss till bättre tränare och hundmänniskor. 🙂 Det har inte varit, och är fortfarande inte, så enkelt med någon av dem. Lenas Quling  – som snart fyller 2 år – har dessutom ett diffust magproblem som ställer till det för honom emellanåt. Han är dock under utredning och vi ser ljuset. Quling är också en fullkomlig jaktidiot och i kombination med att han är otroligt mjuk har han varit rätt svårtränad. Eftersom han uppvisade ett dåligt självförtroende där han helt enkelt gav upp om det blev minsta jobbigt, bestämde Lena sig för att ta en helt annan väg än vad hon tänkt med honom. Hon la jaktträningen på hyllan, lusläste boken Blygerhundar – så gör du din hund till en superhjälte – började shejpa roliga tricks, började träna agility och såg till att träna in en riktigt bra inkallning. Det har visat sig vara ett lyckokast! Quling är glad, tar för sig, börjar kunna leka ordentligt och deras samarbete har blivit mycket bättre. Så de fortsätter på det inslagna spåret!

Elsa har ju också fått en hund som mognar långsamt och hela hans första år fick hon ju tokjobba med Seekers apportering eftersom han inledningsvis inte ens av misstag tänkte lämna av saker. NU är han en hund med väldigt fina avlämningar – de har till och med fått beröm på prov. 🙂  I år har Seeker mognat mer men fortfarande är han en hund som behöver mycket hjälp med att klara av situationer med många andra hundar då han fort blir störd om det är någon av de andra hundarna som är stökig. Elsa har försökt att träna mycket i grupper där Seeker får många goda erfarenheter av att inget konstigt händer. Dessutom har de försökt delta i så många träningsjaktprov som möjligt och Seeker har fått debutera på jaktprov. Varje prov har gett information om vad som funkar och inte – vissa erfarenheter var kanske lite väl sura om man frågar Elsa … En stor utmaning för Seeker är självkontroll och fotgåendet är enligt honom rätt onödigt. 😉 Men Elsa är kanske den mest envisa människan på jorden så hon tränar enträget. Hennes analyser kring vad den där självkontrollen kostar för Seeker visade sig vara en nyckel till att lösa några av utmaningarna. Nu har Seeker en viloperiod då Elsa ska ha barn vilken dag som helst, och eftersom vi tror på just vila som ett sätt att låta hundarna mogna och “sova på saker och ting” så är det nog inte så dumt. Seeker har också tränat och tävlat i nosework med sin husse under hösten – för övrigt en jättebra träning för honom att klara av att jobba i stökiga miljöer. I början tyckte han det var orimligt svårt men nu klarar han det galant.

2017 var året då vår bok Apportering till vardag och fest firade fem år. Vi fick också fira att bokens första upplaga sålde slut, vilket innebär att 4 000 personer har köpt den och många, många fler än så har läst den. Wiiiiiii!!! En svindlande tanke! VI känner oss väldigt stolta och ödmjuka inför detta faktum. I december landade andra tryckningen i vårt lager och vi har bara ändrat direkta fel, annars är den precis som innan. En dag kommer vi nog revidera den men den håller fortfarande. 🙂

Inför 2018 vet vi redan att det blir en hel del resande även detta år – nu med en bebis på släp 😉 – och vi satsar på att starta fler jaktprov och fortsätta gå på jakter. Vi kommer fortsätta klura och finurla kring vår träning och vi förväntar oss att vägen fortsätter vara krokig och händelserik. Så som den oftast är när man tränar hund. 🙂

Tack för i år alla elever, hundar, samarbetspartners, bloggläsare, vänner, träningskompisar och familj! Vi ser fram emot att dela ännu ett år ihop med er.

Gott Nytt Hundår!

Elsa & Lena

 

 

 

 

 

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg