Tråkfotgående innebär att hunden bara “hänger på” vid min sida. Hunden kommer inte orka gå fot på förväntan en hel jaktdag, utan jag vill så tidigt som möjligt, framförallt med heta hundar, bygga in ett lugn i fotgåendet. På så sätt vänjer jag även hunden vid att det inte händer så mycket. Det är som fikaträning i passivitetsträningen – fast i rörelse. Habituering helt enkelt. Detta gör jag främst med heta hundar och först när hunden har börjat få en förståelse för fotpositionen genom att frivilligt sluta upp vid min sida. Beroende på hund kanske det är när den är 7–8 månader eller äldre.

Uthållighet

Jag har hunden kopplad vid min sida (med retrieverkoppel med stopp så det inte stryper eller med fast halsband) och så bara går vi. Länge. 15–20 minuter eller mer, så att jag känner att hunden går ner i varv och inte drar i kopplet. Ju snabbare hunden vill gå desto långsammare går jag. Och börjar hunden dra upp sig mer i varv tänker jag på att själv andas lååångsamt och djupt.

Jag sätter gärna kopplet bakom min rumpa och håller det i högerhanden så att kopplet är lika långt hela tiden. Kopplet ska vara precis så långt att det är slakt när hunden går i rätt position. Blir det för svårt att gå framåt går jag i cirklar eller i en fyrkant så det inte händer något nytt och spännande. Jag anpassar också avståndet till eventuella störningar så det inte blir för svårt i början.

Tråkfotgående – lugnt och avslappnat med löst koppel bakom min rumpa.

I början har jag alltid koppel på, men när hunden klarar av att gå hela träningspasset utan att kopplet sträcks testar jag att göra samma sak utan koppel. Först väldigt korta stunder. Blir positionen sämre igen tar jag på kopplet och går med koppel en stund igen.

Självklart kommer hunden ändå gå upp i varv då och då, men då har jag tråkfotgåendet i bagaget och kan påminna hunden om det genom att till exempel börja gå väldigt långsamt eller gå runt, runt på samma ställe. Det är väldigt användbart att kunna reglera hundens sinnesstämning på det här viset.

Jag börjar förstås alltid min träning med att se till att hunden är rastad – tråkfotgåendet är träning som vilken annan träning som helst där hunden inte springer fritt, nosar och kissar hela tiden. Det är alltså inget som ersätter rastningspromenader eller andra hundiga saker. Tränar jag tråkfotgående i 30 minuter så har ju hunden 23.5 timme kvar av dygnet att göra andra hundiga saker på 🙂 Förutom att se till att hunden är rastad kan det var lättare för hunden att komma ner i varv om den först har fått springa av sig lite, så i början gör jag det här i slutet på promenaderna. Sedan kan jag göra det i början, eller en stund mitt i. Eller så åker jag iväg någonstans för att bara träna fotgående. Eller kombinerar det med annan träning – lite tråkgfotgående, några linjetag och ett par stoppsignaler och så kanske lite tråkfotgående till.

I början av fotgåendeutmaningen nämnde jag Lisa Falck på Fabelikas kennel och att hon hade inspirerat mig till fotgåendeutmaningen här på bloggen. Hennes fotgåendeutmaning är att gå tråkfotgående minst 15 minuter om dagen under februari. Jag har gått 30 minuter varje dag än så länge och jag märker stor skillnad på Keen. Vi har tränat fotgående så här under hösten också, men inte så regelbundet och att göra det varje dag har gjort susen. Första dagen tog det kanske 10–15 minuter innan han lugnade ner sig. Sedan har det gått snabbare och snabbare för honom att komma ner i varv. Idag gick vi först fot med koppel i 15 minuter och sedan utan i 15 minuter med bibehållen position.

Dagens uppgift

  • Notera hur lång tid det tar för din hund att gå ner i varv i “tråkfotgåendet”.
  • Träna minst ett fotgåendepass (skriv upp hur många pass och minuter du tränar).
  • Berätta gärna om din egen träning och peppa andra genom att kommentera här på hemsidan och/eller på vår Facebooksida.
  • Om du inte varit med i utmaningen från början, läs mer om hur den går till här: Dag 1: Fotgåendeutmaning.


Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker
Apportering till vardag och fest - Aktivering och grundläggande jaktprovsträning med klicker

%d bloggare gillar detta: