Dag 7: Tråkfotgående

Tråkfotgående innebär att hunden bara “hänger på” vid min sida. Hunden kommer inte orka gå fot på förväntan en hel jaktdag, utan jag vill så tidigt som möjligt, framförallt med heta hundar, bygga in ett lugn i fotgåendet. På så sätt vänjer jag även hunden vid att det inte händer så mycket. Det är som fikaträning i passivitetsträningen – fast i rörelse. Habituering helt enkelt. Detta gör jag främst med heta hundar och först när hunden har börjat få en förståelse för fotpositionen genom att frivilligt sluta upp vid min sida. Beroende på hund kanske det är när den är 7–8 månader eller äldre.

Tråkfotgående – lugnt och avslappnat med löst koppel bakom min rumpa.

Dagens uppgift

 • Notera hur lång tid det tar för din hund att gå ner i varv i “tråkfotgåendet”.
 • Träna minst ett fotgåendepass (skriv upp hur många pass och minuter du tränar).
 • Berätta gärna om din egen träning och peppa andra genom att kommentera här på hemsidan och/eller på vår Facebooksida.
 • Om du inte varit med i utmaningen från början, läs mer om hur den går till här: Dag 1: Fotgåendeutmaning.

Spana in våra onlinekurser om jaktfot!

6 reaktioner på ”Dag 7: Tråkfotgående”

 1. Noen av dere som trener lydighet/rallylydighet med samme hund? Der vil jo man ha en forventning hos hunden hele tiden.
  Har dere noen gode tips for å skille disse? Må man kanskje finne seg to forskjellige kommandoer? Og er det i så fall nok? Blir veldig glad hvis dere har noen tips til skille ?

  1. Ja, både jag och Lena har tränat lydnad (och jag även rallylydnad) mde våra hundar. Lydnadsfotgåendet tränar vi lite annorlunda just för att få den förväntan. Där gör vi ju t ex inget tråkfotgående eller belönar hunden för att titta framåt, där är det fokus på oss som gäller. Vi har olika kommandon och hundarna lär sig snabbt sammanhanget bara vi är noga med kriterierna. Just lydnadsfotgåendet går vi inte in på mer i detalj här eftersom vi fokuserar på jaktträningen, men vi ger gärna fler tips i t ex en privatlektion. De går att boka både online och IRL här: http://klickerforlaget.se/kurser

  1. Jag belönar inte med godis, utan med att vi kommer framåt och att hunden eventuellt får jobba när den är lugn. Precis, kopplet förhindrar det jag inte vill ha – t ex nosande eller att hunden hamnar i fel position.

 2. Pingback: Dag 9: Följa vänster ben - Apportering till vardag och fest

 3. Pingback: Dag 11: Uthållighet - Apportering till vardag och fest

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg