Vad gör vi när det blir fel?

En vanlig fråga vi får är vad vi gör när det blir fel, till exempel när hunden drar efter den där haren – underförstått “då tar ni väl tag i den ordentligt och visar den att den inte får göra så?”. Ja, vi försöker ju helt klart hejda den så den inte kan självbelöna sig, 😉 men att straffa beteendet knalla på ett sätt som hunden uppfattar som obehagligt är ju inte en del av vår träningsfilosofi. Om hunden knallar har det blivit för svårt och vi behöver göra något annorlunda med träningen INNAN det blir för svårt.

Just när det gäller stadgeträningen jobbar vi väldigt mycket med att hunden verkligen ska lyckas och få massor med belöning för att vara stadig, eftersom det är ett beteende som är otroligt självbelönande för hunden om den misslyckas med. Däremot i många andra beteenden tänker vi ofta att om det blivit rätt ett par gånger på rad är det dags att göra det svårare och är inte alls “rädda” för att det blir fel lite då och då.

Notera även att jag skriver “när”, inte “om”, för även om error less learning är väldigt intressant och effektivt så klarar i alla fall inte jag av att jobba så – jag är alldeles för otålig 😉 och tror att hunden faktiskt kan lära sig bra saker av att det blir fel ibland. Det innebär förstås att jag måste lära hunden att ett fel innebär att den ska komma tillbaka och göra ett nytt försök – vilket kan vara en utmaning för vissa hundar kan ta det som jordens undergång. När Keen kom till mig ville han till exempel inte lämna min sida och försöka igen om första försöket hade blivit fel, så där jobbade jag jättemycket med att stärka hans självförtroende och få honom att våga försöka igen.

Men, vad gör vi då när det blir fel? Jo, vår ena strategi är att skratta när det blir fel – vi ser felen som information och om vi kan skratta åt det blir det mycket lättare. Sedan är det ju förstås lätt att hålla sig för skratt ibland, men testa att försöka skratta åt felet nästa gång!

Skratta när det blir fel

Vår andra strategi handlar om vad vi inte gör – och det är att vi inte står där som fiskpinnar – utan vi agerar för att se till så att hunden lyckas självbelöna sig.

Fiskpinneteorin

Men sedan då? När det är dags för nästa repetition? Jo – då har vi två val: Antingen gör vi det lättare eller så försöker vi med exakt samma sak en gång till.

Och här är det viktigt att vi tänker till och känner både oss själva och vår hund. Ovana tränare har här en tendens att göra det för svårt, det vill säga att det blir flera fel på raken, medan många utpräglade belöningstränare ibland kan fastna i att göra det lättare för hunden varje gång det blir fel. Ingen av de strategierna leder till att hunden utvecklas så mycket, så det gäller att smyga på sig själv och se så att man inte råkar fastna i det ena eller det andra.

När väljer vi då det ena eller det andra?

Jo, om hunden tycker att det var väldigt svårt, låser sig helt på störningen, blir låg eller osäker – då gör vi det lättare så att hunden får lyckas. På ett linjetag innebär det oftast att vi går närmre – vi tar helt enkelt med hunden i ett fotgående och går mot området den ska skickas till.

Om vi däremot tror att hunden “borde” klara det, det vill säga vi har faktiskt tränat på det här beteendet en hel del, hunden har fått belöning för det många gånger i olika situationer och med olika störningar och felet var inte jättestort och hunden inte låste sig helt – då testar vi exakt samma svårighet en gång till.

I filmen nedan ser (och hör 😉 ) du hur vi skrattar när det blir fel, och sedan gör det lite lättare:

https://

I filmen nedan ser du hur det kan se ut när vi gör exakt samma sak en gång till – här skickar vi faktiskt om två gånger för hunden har varit i området ett antal gånger tidigare (=vi vet att han kan springa dit) och han har gjort liknande linjetag tidigare. Här övertygar vi alltså honom om att det visst lönar sig att lita på föraren och verkligen springa ut på linjen igen.

Vill du fördjupa dig mer i hur vi jobbar är du välkommen att hänga på en kurs 🙂 Antingen IRL i Hällingsjö/Hajom (30-40 minuter från Göteborg/Borås/Kungsbacka), dit vi blir inbjudna eller online. Framöver står det till exempel valpkurs IRL, working test-kurs nybörjarklass och boosta kontakt och samarbete online på schemat.

Vad tycker du om inlägget? Vi uppskattar kommentarer!

Varukorg